2300 tonnával kevesebb szemét Magyarországon

Egyre többen dolgoznak a "zöldben"

Több mint 170 ezer önkéntes csatlakozott az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! országos szemétgyűjtő akcióhoz, melyet idén május 15. és 17. között rendeztek meg 1590 helyszínen. A becsült adatok szerint mintegy 2300 tonna hulladékot szedtek össze a résztvevők, ez körülbelül 1,5 milliárd forint értékű munkának felel meg.

Az ötödik TeSzedd! akció Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megnyitójával vette kezdetét a Heves megyei Poroszlón. A tárcavezető beszédében elmondta, hogy a jelentkezők száma mutatja, hogy az emberek felelősnek érzik magukat a környezetükért.

A legtöbb önkéntes Pest megyében gyűlt össze, összesen 203 találkozási ponton – Budapestet kivéve – 13590 önkéntes szedte a szemetet. A második leglelkesebb megye Hajdú-Bihar megye volt, itt 151 találkozási ponton 8078 “teszeddelő” töltötte a zsákokat. Az első tíz legaktívabb település közé tartozik még Püspökladány, Mosonmagyaróvár, Hatvan, Hajdúnánás, Szombathely, Edelény, Karcag, Fertőd és Miskolc.

Egy tiszta Magyarország

A TeSzedd! akció keretein belül az elszórt, eldobált szemetet szedték össze a környezetükért tenni akarók, de a program célja még az illegális hulladéklerakók felszámolása, illetve a társadalmi szemléletformálás és a környezet iránti érzékenység erősítése is.

Ez alatt nem csupán a szemetelés csökkentését értik az akció szervezői, hanem a hulladékok keletkezésének megelőzését és az újrahasznosítást is. Ezekkel a célkitűzésekkel a TeSzedd! program az Európai Bizottság Lets’ Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akciójához is igazodik, ahol a 3R, azaz a recycle-reuse-reduce alapelve szerint a hulladékok újrahasznosítása, az anyagok újrahasználata, illetve a tudatos fogyasztás és vásárlás elősegítése jelentik a hosszútávú célokat. A Lets Clean Up Europe! szemétgyűjtéshez összesen 27 európai uniós ország – köztük Magyarország is –, valamint öt, a közösségen kívüli ország csatlakozott.

Az önkéntesség jó!

Idén másodszor vett részt az akcióban a Magyar Természetjárók Szövetsége, melynek képviselői az Országos Kékkör 2500 km hosszú túraútvonalát igyekeztek megszabadítani az eldobált szeméttől. Idén elsőként a Magyar Honvédség és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítéséért küzdő GREENWILL nemzetközi szervezet is beszállt a gyűjtésbe.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! szemétgyűjtési programot a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság szervezte. Az akció az önkéntes tevékenységet is hivatott népszerűsíteni, továbbá közösségformáló szerepe is jelentős.

- 2015-05-21

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>