A fenntartható építészet csúcsa: a passzívház

Ha az energiatakarékosság, a légszennyezés vagy az üvegházhatású emberi tevékenységek szóba kerülnek, akkor az emberek hajlamosak egyből az ipari tevékenységekre és a közlekedésre gondolni. Pedig van még egy, a jelenlegi helyzet kialakulásában hasonló mértékben felelős tényező is. Ezek pedig az épületek.

Az épületek energiafogyasztása körülbelül a teljes energiafelhasználás 40%-át teszik ki. Természetesen világviszonylatban óriási eltérések vannak az egyes területek között. Például a mérsékelt égöv mentén a fűtésre használjuk el az épületek teljes energiaszükségletének az 50-70%-át. Ezt az energiaigényt leginkább fosszilis, azaz nem megújuló forrásokból fedezzük. Így, ha sikerülne csökkenteni épületeink energiaigényét, akkor nem csak a felhasznált energiahordozók mennyiségét, de a kibocsájtott környezetszennyezés mértékét is jelentősen csökkenthetnénk.

Egy passzívház építésénél talán az előzetes tervezés a legfontosabb. Minden esetben a helyi klímaviszonyok figyelembevételével, a klíma adataira támaszkodva kell megtervezni az épületet, méghozzá úgy, hogy öt ugyanolyan fontos tényezőt veszünk figyelembe, melyek az egyes épületeket passzívházzá avanzsálják:

 • megfelelő vastagságú hőszigetelés,
 • hőhídmentes kivitelezés,
 • a passzívházra előirt követelményeknek megfelelő nyílászárók,
 • légtömör kivitelezés,
 • hővisszanyerős szellőztetés

Passzívház mint csúcstechnológia

Jelenleg a passzívházak elterjedése rohamosan, mondhatni exponenciálisan növekszik. Ausztria kiváló példa erre. Itt 1995-ben épült meg az első passzívház, ám 2010 végére nagyjából 12 ezer ilyen épület készült el, sőt ezek közül csak az utolsó évben épült meg 3 500-4 000 épület. 2010-re Európa-szerte körülbelül 30 ezer passzívház minőségű épület készült el, és a családi házak mellett egyre inkább megtalálhatóak már az irodák, oktatási létesítmények, társasházak és templomok is.

Magyarországon egészen 2009 februárjáig várni kellett, míg az első itthoni épület megjelent, de a kései megjelenés nemcsak hazánkra jellemző. Többek között az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Japán, Ausztrália, és az USA is az elmúlt 2-3 évben adott csak hírt az első minősített passzívházairól.

A passzívházak energiafelhasználása jóval alacsonyabb még a korszerűen felújított lakóépületeknél is. Mondhatni a passzívház technológia jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli.

- 2014-01-06

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)