A földházban laknak emberek?

Egyre többet hallani a passzívházakról és azok jelentőségéről. De vajon Ön hallott már a földházakról? Hol találhatók, kik élnek bennük, hogy vannak megépítve?

A földházakat nem úgy kell elképzelnünk, mint a föld alá épített épületeket. És nem is földből készül. Ezeknek a házaknak az építési technikája teljesen eltér a mai építészeti tendenciáktól: a könnyű szerkezetek és gyors építésmód helyett itt pontosan ennek az ellentéte jellemző. Rengeteg anyag és gondos, körülményes kézimunkának az eredménye.

A földházak legegyszerűbb formája már évszázadokkal ezelőtt is létezett. Az emberiség ősidők óta használ földréteggel fedett, védett hajlékokat, gondoljunk csak a barlangokra, de voltak annál sokkal összetettebb és testre szabottabb konstrukciók is. Az iparosodás aztán a földházak feledésbe merülésével járt,csak az 1970-es években kezdtek újra megjelenni.

Vissza a természetbe

Napjainkban pedig egyre többen figyelnek fel erre a lehetőségre, szerte a világon folynak arról kísérletek, hogyan és mit lehet megmenteni ebből az építésmódból annak érdekében, hogy környezetkímélő és emberbarát otthonok születhessenek. A földházak zöld tetőrésze kitűnő helyet biztosít pihenésre, kertészkedésre, játékra vagy beszélgetésre egyaránt.

A régen épült és a mai földházak között azonban óriási különbség van: ma már modern technológiák és anyagok felhasználásával készülnek, és a lakóterük sem sötét, hideg és nyirkos.

Ezek a lakóterek a föld állandó 12-14 fokos klímájához kapcsolódnak, így nyáron nincs szükség klímára és az épület hűtésére, télen pedig jóval kevesebbet kell fűteni. Ez az egyik előnye annak, ha kihasználjuk a természet nyújtotta előnyöket. Minél több természetes megoldással élünk, annál jobban csökkenthetjük költségeinket.

A földházaknak számos előnyük van:

 • energiatakarékosak: nyáron a hőmérséklet kellemes 20-25 °C, így nincs szükség klímára, télen pedig fűtés nélkül sem csökken 15-17°C alá,  emiatt a fűtési költség is alacsonyabb
 • ellenállóbbak az időjárás viszontagságaival szemben
 • beleolvadnak a természetes tájba
 • egészségesek, mivel kizárólag természetes alapanyagokból készülnek
 • gazdaságosak, hiszen minimálisak a fenntartási költségei

A földházakat kialakításuk módja alapján három csoportba sorolhatjuk:

 • Földréteggel fedett házak: teljesen vagy részlegesen a föld szintje felett alakítják ki, egy vagy több külső fallal rendelkeznek, valamint részben vagy teljes egészében földréteggel fedett tető fedi.
 • Hegy vagy domb oldalában kialakított földházak: rendszerint csak egy oldaluk néz a külvilág felé, ezért célszerű az északi féltekén a déli, a déli féltekén pedig az északi irány felé tájolni a házat.
 • Föld alatt kialakított házak: egy adott területről kitermelik a földet, majd ott alakítják ki magát a házat, végül a kitermelt földdel befedik azt. Az ilyen típusú földházaknak nem kötött a tájolása, középen egy nyitott udvarral rendelkeznek, ahonnan a helyiségekbe a fény és a levegő érkezik.

Egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy elmeneküljünk az urbanizált környezetből, és csendes, a természethez közelebbi életet élhessünk, ahol nem a paneleket vagy a szomszéd házát látjuk, ha kinézünk az ablakon. Legbelül minden ember kacérkodik a gondolattal, hogy visszatérjen a természetbe. Akinél erőteljesebb a vonzódás… nos, ő talán kiélvezi majd a földházak által nyújtott jótékony hatásokat és előnyöket.

- 2013-07-24

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)