A geotermikus energia adottság

Geotermikus energia

Annak ellenére, hogy világszerte egyre erősebb az a törekvés, hogy növeljék a megújuló energiaforrások alkalmazásának arányát, még mindig a fosszilis energiaforrásokat kell az elsődlegeseknek tekintenünk.

A városok energiaigénye a globális igény mintegy 70 százalékát képviseli. A fűtésre, hűtésre és meleg vízre felhasznált energia mennyisége pedig 50 százalékát adja az Európai Unió teljes energiafelhasználásának. Éppen ezért egyre nagyobb figyelem irányul a városok távfűtésének alternatív megoldásaira.

A megoldás a geotermikus energia

Hiszen ha ezeket az igényeket megújuló energiákból fedeznénk, akkor jelentősen csökkenthetnénk a fosszilis tüzelőanyagok használatát. Az egyik megoldást a geotermikus energia jelentheti, melynek kiaknázása egyre nagyobb lendületet vesz szerte a világon.

Ezt a törekvést példázza többek között az Európai Unió nemrég megjelent Fűtési és Hűtési Stratégiája, illetve az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) Távfűtés a városokban elnevezésű kezdeményezése is. Mindkét stratégia az energiahatékonyság, valamint a megújuló energiák használati arányának növelését hivatott elérni a városok fűtése és a hűtése terén.

Sok szempontból megéri

A megújuló energiaforrásokat, azon belül is a geotermikus energiát kiaknázó távfűtés nem csak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben bír nagy jelentőséggel, hanem csökkentheti az energiaimport-függőséget, tisztább levegőt biztosít, nagyobb energiabiztonságot jelent, továbbá költséghatékonysági szempontból is megéri.

Európában jelenleg már több mint 10 ezer távfűtési rendszer működik, melyek nagy részében fosszilis energiahordozók folynak. A kihívás az, hogy ezeket a rendszereket úgy kell átalakítani és felújítani, hogy azok képesek legyenek a megújuló forrásokat használni. A cél az, hogy minél több ilyen rendszer legyen a világ városaiban.

Geotermikus távfűtés Izlandon

Izland kitűnő példája annak, hogy ez igenis megvalósítható. A szigetországban 1930-ban kezdték el a geotermikus távfűtés kialakítását, mára pedig már a háztartások 90 százaléka a geotermikus energia segítségével melegszik fel – igaz, hogy itt minden adott volt a gyors sikerhez: a kitűnő geotermikus adottságok mellett a lakosság alacsony száma is megkönnyítette a változást (Izland lakossága a 2014-es adatok szerint csupán 317 351 fő).

Mindamellett, hogy a geotermikus távfűtés hozzájárult az izlandiak életminőségének javulásához és a gazdaság fejlődéséhez, javította Izland nemzetközi megítélését, és a világ szemében a zöldenergia hasznosítás vezetőjévé vált.

A jó példa ragadós – mondják. Vajon ez igaz lesz a geotermikus energia felhasználásának terjedésére is?

- 2016-05-27

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>