A hidrogénmeghajtású autók lassan lekörözik az elektromos társaikat

Hidrogénmeghajtású autó

Egy olyan új, hidrogén üzemanyag-cellás jármű prototípusát tesztelik napjainkban, amely minden előzetes elvárást felülmúlhat. A Rasa névre keresztelt prototípus akár 100 km/h-s sebességgel is megy és mindössze 3 gramm hidrogént fogyaszt kilométerenként!

Rasa, a szuper-könnyű prototípus:

A Riversimple Movement csapata olyan hidrogénhajtású autót fejlesztett ki amely egyrészt hihetetlenül könnyű (a teljesen menetkész tömege 580 kg), másrészt 1 tankkal (ami 1,5 kg hidrogént jelent) akár 300 mérföldet (azaz közel 500 kilométert) is meg lehet tenni.

A projektet a walesi kormány és az Európai Unió is támogatta 2-2 millió euróval. Az autót várhatóan úgynevezett “sale of service” konstrukcióban forgalmazzák majd, ami azt jelenti, hogy a bérleti díj fejében a Riversimple vállalja a kocsik javítását, karbantartását, biztosítását és üzemanyagköltségét. Hamarosan néhány szerencsés vásárló már ki is próbálhatja tehát a béta változatot: ha minden jól megy, akkor előreláthatólag 2018-ban kerülhet nyilvánosan is forgalomba ez a hidrogén üzemanyag-cellás autó.

A hidrogénmeghajtásról

A folyamat lényege nagyon egyszerű, a hidrogén áthalad a cellákon, ahol oxigénnel találkozik, és beindul a folyamat, mely során víz és elektromos áram keletkezik – ezekkel hajtják meg a kerekeket. Emellett a fékezésnél keletkező kinetikus energia* közel 50%-át is újra tudja hasznosítani a Rasa.  A hidrogénmeghajtású autók legnagyobb előnye, hogy a folyamat mellékterméke csupán hő és vízgőz amelyek újrahasznosíthatóak és a folyamat semmilyen zajjal nem jár.

(*kinetikus energia: a mozgási energia a mozgásban levő testek energiája. Egy test mozgási energiája egyenlő azzal a munkával, amit nyugalmi állapotból kell kifejtsen, hogy elérje a kívánt sebességet és forgást. Mértékegysége: J (Joule) )

Forrás: gizmag.com

- 2016-02-26

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>