A hőkamerás vizsgálat miértjei

Amikor arra kerül a sor, hogy otthonunk hatékonyságát górcső alá vegyük, a legjobb, ha olyan szakembereket keresünk fel, akik ismerik erre a legjobb, legmegbízhatóbb és legoptimálisabb megoldásokat és elemzési, vizsgálati módszereket. Az egyik ilyen módszer a hőkamerás vizsgálat, mely a legjobb eszköz arra, hogy felfedjük az épület rejtett problémáit.

A hőkamerás vizsgálattól nem kell tartani, ehhez ugyanis nincs szükség az épület megbontásához. A vizsgálat során alkalmazott kamerák ugyanis már a hőmérsékletek közötti 0-1°C-os különbséget is kimutatják, ezáltal pedig látható válnak az eddig észre sem vett legapróbb hibák.

Hőkamera: a nagyító, mely megmutatja a ház hibáit

A hőkamerás vizsgálat minden olyan épületen elvégezhető, ahol emberek laknak vagy dolgoznak, hiszen az elemzések után megmutatkozó energetikai problémák a mindennapi kényelemben is fontos és hangsúlyos szerepet játszik. Éppen ezért nem számít az adott ház kora, hiszen egy mai, modern építésű ingatlannál is előbukkanhatnak olyan műszaki és építészeti hiányosságok, melyeket kizárólag a hőtérkép segítségével határozhatunk meg. Ezért is ajánlott a régebbi épületek felújításánál is a vizsgálat elvégzése, hogy a teljes körű termográfia által lokalizálni tudjuk és feltárhassuk a házban lévő hőhidakat, melyek az energiaveszteségért felelősek.

Milyen területeken alkalmazható a hőkamerás vizsgálat?

1. Az épületszerkezetek esetében külső és belső mérésekkel kimutathatók:

 • a hőszigetelési hibák
 • nyílászárók tömítettsége
 • a penészesedés és nedvesedés mértéke
 • a beázások és a vizesedések holléte

2. Az épületgépészeti vizsgálat a következőket elemzi:

 • a kazánházak hőveszteségét
 • a csővezetékek és a szigetelések minőségét és milyenségét
 • a vízvezetékek szivárgását (amennyiben valós a probléma)
 • a padlófűtés és a falfűtés hatékonyságát
 • a gépszeti szerelvények helyét a falban

A hőkamerás vizsgálat tehát pontosan megmutatja az épület gyengeségeit és problémáit. Egy átfogó és szakszerű vizsgálattal megalapozható egy olyan energetikai és épületdiagnosztikai szakvélemény, mely a további számításokkal és mérésekkel kiegészülve tökéletes alapot biztosít majd a megtakarítási és a fogyasztási adatok számszerűsítéséhez.

A teljes körű hőkamerás vizsgálat lépései 

A teljes körű hőkamerás vizsgálat összetett folyamat, melyek lépései a következők:

 • a megrendelő elmondása alapján a problémák felvázolása
 • az ingatlan belső hőkamerás átvizsgálása, a problémás területek felkutatása és rögzítése
 • az épület külső hőkamerás vizsgálata, a problémás területek felkutatása és rögzítése
 • a megmutatkozó hibák és gyengeségek átbeszélése
 • javaslattétel a hibák javítására vonatkozóan, energetikai tanácsadás
 • kérés alapján teljes körű energetikai koncepció készítése
 • a hőkamerás vizsgálat során készül képek átadása

A hőkamerás vizsgálat segítségével otthonunk olyan hiányosságai is feltárhatók, melyek sokszor kisebb mértékű és költségű korrekcióval is jelentősen javíthatják kényelmünket és komfortérzetünket.

- 2013-11-02

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)