A homok titkai

Homokból nyert energia

A homokban keletkezett hő a legújabb alternatív energiatárolási és energiatermelési módszer, melyet Olaszországban már sikerrel alkalmaznak is.

Mindenki, aki járt már mezítláb egy forró nyári napon a tengerparti homokban, tudja, hogy a nap és a homok kombinációjából bizony nem kevés hő keletkezik. Adta hát magát a kérdés, hogy mi lenne, ha ezt a hőt kihasználnák energiatermelési célokra? Hiszen a Nap energiáját hasznosító, innovatív megoldás sem károsanyag-kibocsátással, sem pedig jelentős üzemeltetési költségekkel nem jár.

Hatékony és olcsó

Az eljárás, amit már az Egyesült Arab Emirátusokban és Olaszországban is előszeretettel használnak, nem ugyanaz, mint a hagyományos napelemes rendszerek esetében. A módszer – mellyel a lehető legolcsóbban és leghatékonyabban képesek eltárolni a Nap energiájából nyert – azon alapul, hogy a sivatagi homok kvarc- és karbonát-részecskéi magukba szívják és eltárolják a hőenergiát. Az olaszok a forró homokot nem csak tárolási célból, hanem energiatermelési célból is felhasználják – az így előállított energia akár egy kisebb méretű város energiaigényét is fedezheti.

Kicsi a bors, de erős

A titok nyitja a homok különösen jó hőelnyelő és hőtároló képessége, ami négyszer jobb, mint a vízé, továbbá a magas kvarctartalma révén is kiváló hővezető és hőtároló. A tengerparti és a sivatagos környezet pedig jócskán biztosítja a kellő mennyiséget ahhoz, hogy mind az Egyesült Arab Emirátusokban, mind pedig Olaszországban felhasználhassák a szemcsés anyagot energetikai célokra.

Óriási biznisz

Az olasz Mario Magaldinak épp a tengerparton sétálva jött az ötlet, hogy vállalata tevékenységei közé – amely eddig főleg a fosszilis alapú energiatermelésre korlátozódott – a homok kiemelkedő hőtartó képességét kihasználva a hőenergia-tárolást és a hőalapú energiatermelést is felvegye. Az ötlet mára egy 10 millió eurós befektetéssé és projektté vált.

Éjszaka is működik

Az olaszok módszere egyébként roppant egyszerű: a napfényt tükrökkel irányítják koncentráltan a homokra. A felforrósodott homokot aztán gőztermelésre használják fel, amely működésbe hozza a turbinákat, melyek végül elektromos energiát termelnek. Egy ilyen egység – lévén, hogy éjjel is működik – képes ellátni egy kisváros teljes energiaigényét. A vállalat által használt 270 tonnányi homok ugyanis a napsütéses időszak után hat órával is képes még a gőztermeléshez elegendő mennyiségű hőt leadni.

- 2016-07-21

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>