A jövő autója biztonságos, környezetbarát és önmagát vezeti

Menet közben töltődhetnek az elektromos autók

Már jó ideje dolgoznak az autógyártók azon, hogy megalkossák a jövő tökéletes önvezető autóját, mely biztonságos, környezetbarát és önmagát vezeti. De mire lesznek képesek ezek a járművek – akár a mi irányításunk nélkül? A 2016-os stuttgarti Autó-Motor- és Sportkongresszuson többek között erre is fény derült.

Dr. Elmar Degenhart, a Continental igazgatóságának elnöke a fejlesztések jelentőségéről, valamint a fő munkaterületekről beszélt a szakmai találkozón: “Az automatizált vezetés az intelligens hálózatba kapcsolt technikával biztonságosabbá és hatékonyabbá válik. Világszerte – az Egyesült Államoktól kezdve Japánig, Kínától Európáig – automatizált járművezetéshez szükséges alkatrészeket és rendszereket fejlesztünk. Ennek során mérnökeink hat fő építőelemen dolgoznak: érzékelők, hálózatba kapcsolás, ember-gép párbeszéd, rendszer-architektúra, megbízhatóság és az automatizált járművezetés elfogadása”.

 1. Érzékelők

A közeljövőben megvalósulhat a teljesen balesetmentes közlekedés, melynek alapját az érzékelőkkel rendelkező járművezető-támogató rendszerek jelentik. Ezek legfőbb sajátossága, hogy legalább olyan jól képesek nyomon követni a jármű környezetét, mint az ember. A kamerarendszerek például a visszapillantó tükröket helyettesíthetik – ez a sajátosság amellett, hogy növeli a biztonságot, csökkenti a széndioxid-kibocsátást is.

 1. Hálózatba kapcsolás

A gépjárművek „hatodik érzéke” az Internet lesz. A Continental már dolgozik egy olyan nagyteljesítményű backend megoldáson, mely képes lesz rendkívül pontos adatokat közölni az aktuális közlekedési helyzetről. Ennek alapját az érzékelők által közölt adatok, a közlekedésben résztvevők, valamint a nagyteljesítményű közlekedési számítógép közötti adatcsere biztosítja majd.

 1. Ember és gép közötti párbeszéd

Azért, hogy a vezetés teljesen automatikus lehessen, és a sofőrnek ne kelljen bizonyos szituációkban visszavennie az irányítást az autótól, a Continental már fejleszti a szükséges rendszereket, továbbá új megoldásokat is tesztel a jármű és a vezető közötti kooperáció, párbeszéd megváltozott követelményeit szem előtt tartva.

 1. Biztonságosabb rendszer-architektúra

Az automatizált járművezetés rendszer-architektúrájának egyik legfontosabb feladata, hogy biztonságossá tegye az érzékelőktől érkező, feldolgozandó, jelentős mennyiségű adatot – percenként egy gigabájtnyi információt kell valós időben kiértékelnie. Ez a megnövekedett elvárás egy nagyteljesítményű, meghibásodás-biztos elektronikus, illetve szoftveres architektúrát kíván.

 1. Megbízhatóság

A jövő járművezető-támogató rendszereinek egy eseteleges meghibásodás esetén is lehetővé kell tenniük a biztonságos továbbhaladást, illetve a kontrollált megállást. Az ehhez szükséges redundáns fékrendszerek már fejlesztés alatt állnak, a Continental továbbá a manipuláció ellen olyan folyamatokon dolgozik, melyek felismerik a rosszindulatú próbálkozásokat és megvédik a járműrendszereket.

 1. Elfogadás és bizalom

A Continental szakemberei szerint az automatizált vezetés elfogadásának alapját a technológiába vetett bizalom jelenti, mely bizalom felépítéséhez a vezető és az autó közötti intelligens párbeszéd szükséges. A legfontosabb, hogy a sofőr mindig pontosan tudja, mire készül a jármű, és az aktuális rendszerek pontosan ezen elv mentén készülnek.

Ön szívesen közlekedne a jövő önvezető autóival?

- 2016-04-19

Tipp

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>