A jövő kerékpáron érkezik?

Közösségi biciklizés

Európa nagyvárosaiban egyre több kerékpárossal találkozni, ennek oka, hogy az emberek felismerték a kétkerekezés energiakímélő és egészségmegőrző hatását. Franciaországban még pénzt is kap az, aki biciklivel indul munkába, de hazánkban is egyre több beruházást indítanak a kerékpározás népszerűsítéséért.

A biciklizésnek közösségi és társadalmi szinten is egyre nagyobb támogatottsága van. Itthon is számos rendezvény és megmozdulás létezik, mely e közlekedési formának a fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. Ilyen például az Európai Mobilitási Hét vagy az Autómentes Nap, de a Bringázz a munkába! kampány is egyre több résztvevőt vonz.

Azért azt be kell látni, hogy vannak gátló tényezők is; nagyvárosban bizony sokszor nem egyszerű kerékpározni. Itt van például az, hogy sok helyen nincsenek egyértelműen jelzett kerékpárutak és felfestett sávok. Ráadásul ezeken a településeken az egészségmegőrző szerep is megkérdőjelezhető a kipufogógáz mennyisége miatt.

Több kerékpárút, nagyobb kedv

Azért, hogy a mérleg mégis inkább a bringázás felé billenjen, 2020-ig több kerékpáros útvonalat is fejlesztenek hazánkban: többek között elkészül a Balatoni Bringakör komplex minőségi fejlesztése, valamint az Eurovelo 6 Rajka és Budapest közötti szakasz javítására is sor kerül.

Az erre a célra fordítható források azon települések számára is nyitva állnak, amelyek szeretnék kerékpáros-baráttá alakítani városukat vagy egy-egy városrészüket, továbbá a régióknak és kistérségeknek kerékpáros létesítmények létrehozására és bővítésére is lehetőségük nyílik.

Hazánkban 19%-át teszi ki a kerékpáros közlekedés az összes közlekedési módnak, és ez a szám folyamatosan növekszik. Ma már nem csupán a kisebb, vidéki városokban pattannak nyeregbe a lakosok, hanem a nagyvárosokban is dinamikus növekedésnek indult a kerékpárosok száma. Ha az Európai adatokat nézzük, Magyarország a negyedik helyen szerepel a listán, és ez egyáltalán nem rossz helyezés. A dobogó legfelső fokán Hollandia áll, őt Dánia és Finnország követi a sorban.

A többi európai ország is igyekszik felzárkózni: Franciaországban és több nyugat-európai országban vannak olyan vállalatok, akik fizetnek azoknak az alkalmazottaiknak, akik biciklivel érkeznek a munkába. Egyes országokban pedig a kerékpárvásárlás támogatásával szeretnék ösztönözni a lakosokat.

A jövő két keréken érkezik?

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>