A környezetbarát közlekedés alternatívái

Elektromos autókkal újított a Magyar Posta

Elgondolkodtató az adat, miszerint az Európai Unióban a közlekedés adja az üvegházhatású gázok teljes kibocsátásának 21 %-át, de ami ennél még inkább figyelmet érdemel, hogy ennek az aránynak a 93 %-a ered a közúti közlekedésből. A közlekedés – elsősorban a közúti személy- és áruforgalom lebonyolítása – okozta környezeti hatások jelenleg az egyik legnehezebben kezelhető problémát jelentik a környezetvédelem számára.

A városokban a legrosszabb a helyzet, elég csak körbetekintenünk: alig férünk el a rengeteg autótól, a parkolók zsúfolásig vannak, és ehhez még hozzájön a zaj, a dugók okozta stressz és a környezetszennyezés. Ezért pedig legfőképp a személygépkocsik és a teherautók a felelősek.

Az autók okozta szennyezés

A gépkocsik mindegyike széndioxidot bocsát ki, ez pedig nagymértékben károsítja a klímánkat. De a széndioxid mellett még más egyéb káros anyag is a levegőbe kerül az autóhasználat közben, például finom por és nitrogén-oxid, az el nem égett üzemanyag maradékai, melyek mind hozzájárulnak a magas ózonértékekhez, ráadásul egészségünkre is káros hatással vannak.

A közlekedésből származó környezeti problémák:

  • a szén-dioxid kibocsátás az üvegházhatású gázok miatt veszélyes
  • a kén-dioxid, a nitrogén-oxidok kibocsátása savas esőt okoz és egészségkárosodást okozó hatása is van
  • a szén-monoxid a szervezet oxigén-felvételét gátolja
  • az oldott szerves részecskék allergén hatású anyagok
  • a képződő ózon a légutakat károsítja
  • a benzapirént rákkeltő anyagként tartják számon
  • magas zaj- és rezgésártalommal jár
  • a közlekedési hálózatok egyre nagyobb területigénye miatt a természeti területek aránya csökken
  • szmog

Az ideális megoldás nyilvánvalóan az lenne, ha az emberek kevesebbet használnák gépkocsijukat, helyette inkább a tömegközlekedési eszközöket, a sétát vagy a kerékpárt választanák. Azonban ez szinte lehetetlen küldetés. Éppen ezért tekintsük át, milyen alternatív megoldások léteznek ma a környezetbarát közlekedésre.

A hibrid autók meghajtásához az energiát két vagy több, különböző elven működő erőforrás állítja elő. A legtöbbször ez a két erőforrás a belsőégésű motor és a villanymotor.

A feltölthető akkumulátorral működő elektromos autó talán azért nem nyer nagyobb teret magának, mert viszonylag kevés, mindössze 100-150 km-t tudnak egy töltéssel megtenni, és az akkumulátoruk feltöltése is sokáig tart. Bár ezek az autók nem bocsátnak ki környezetre ártalmas anyagokat működés közben, de az áram és az akkumulátorok előállítása miatt mégis környezetszennyezőek.

A napelemes autók kizárólag napenergiával, napelemmel működnek, azonban ezek fejlesztése még folyamatban van. Ezek a járművek maximálisan környezetkímélők, ugyanis semmilyen káros anyagot nem bocsájtanak ki, és az üzemanyag nélküli működés miatt üzemeltetésük is költséghatékony.

A gázüzemű autók károsanyag-kibocsátása jóval kisebb, mint a hagyományos üzemanyaggal működőké. A gázüzemanyagok magas oktánszámuk miatt nem tartalmaznak adalékanyagokat, kevesebb rákkeltő vegyület keletkezik, szilárd részecske pedig egyáltalán nincs bennük. Sőt! A kevesebb káros anyag mellett még hasznos is, ugyanis az autógázok hidrogéntartalma magas, így az égés során víz keletkezik, a légkörbe pedig kevesebb szén-dioxid kerül, ami az üvegházhatás csökkentését eredményezi.

Az elektromos kerékpár és robogó csökkenti a zajhatást, környezetkímélő és olcsó, bár ezek hátránya, hogy egy feltöltéssel csak 30-100 km lehet megtenni.

Bár ezeknek a járműveknek az előállítása ugyan valamelyest szennyezi a környezetet, de mégis környezetbarátnak tekinthetők, ugyanis használatuk gyakorlatilag nem szennyezi a környezetet. Működtetésük is sokkal olcsóbb, hiszen az üzemanyag vagy ingyen van (napenergia) vagy pedig olcsóbb, mint a benzin, a gázolaj vagy az elektromos áram.

- 2013-10-01

Tipp