A magyar lakások zöme energiapazarló

Mutatjuk, hogyan szigorodnak az energetikai követelmények

A magyar lakások alig 20 százaléka mondható energetikai szempontból korszerűnek. Ugyan a helyzet évről-évre jobb, mégis csak az épületek töredéke felel meg a 2021-től előírt, közel nulla energiaigényre vonatkozó feltételnek.

A hazai adatokat a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont összesítette az elmúlt három évben a nyilvántartásába feltöltött energiatanúsítványok alapján.

Kevés a korszerű

A tavaly kiadott energiatanúsítványok alapján elmondható, hogy kevés az energetikailag korszerű, alacsony energiafogyasztású lakás. A tavaly vizsgált 140 ezer ingatlannak csupán az ötöde kapott korszerű (CC) vagy annál jobb (BB, AA, AA+, AA++) besorolást. A felmért ingatlanok több mint 80 százaléka épphogy megközelíti a korszerűt (DD vagy annál rosszabb), a lakások mintegy 55 százaléka pedig csak átlagos (FF) vagy annál gyengébb értékelést kapott a központtól. A vizsgált lakóingatlanok 6 százaléka kapott kiemelkedően rossz minősítést.

Vidéken rosszabb a helyzet

Ugyan Budapesten valamivel magasabb, közel 24 százalékos a korszerű vagy az annál is jobb ingatlanok aránya, mint az ország más megyéiben, ennek ellenére még a fővárosban is elenyésző a korszerűnél jobb tanúsítvánnyal rendelkező lakások száma.

Az adatokkal azonban óvatosan kell bánni, azok nem adnak átfogó képet, tekintve, hogy a hazai, több mint négymilliós lakóingatlan-állomány töredékéről készült csak energetikai tanúsítvány az elmúlt három évben. Ennek oka, hogy a törvény csak a lakás eladása, vagy egy évnél hosszabb időre történő bérbeadása esetén kötelezi a tulajdonost energiatanúsítvány készítésére. Emiatt a teljes állomány energetikai állapotát csupán megbecsülni lehet.

- 2017-03-06

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>