A nanotechnológiás izzók forradalma

nanotechnologia-vilagitas

Nem kedveli a a hideg fényű neoncsöveket vagy a kékes színű LED-es világítást? Van egy jó hírünk!

 

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatócsoportja egy olyan új nanotechnológiás izzó fejlesztésén dolgozik amely akár 40%-os hatékonyságot is elérhet. Emellett a másik nagy előnye ennek az izzónak, hogy olyan tartományba bocsájt ki fényt, mint a régi, hagyományos villanykörték.

Különféle izzók hatásfokáról

A hagyományos izzók hatásfoka 2-3% között mozog, míg a kompakt fénycsövek 7-13%-ot is elérhetik. A LED-es izzók átlagosan 5-15% hatásfokkal működnek. Az első nanotechnológiás izzó prototípusánál egyenlőre csak 6,6%-os hatásfokot értek el, ami már így is a hagyományos izzóénak háromszorosa. Viszont a kutatók szerint akár 40%-os hatásfok is elérhető.

Világítás nanotechnológiával

A technológia hasonló a hagyományos volfrámszálas izzóéhoz. A hosszú, spirálos volfrámszál helyett azonban egy vékony volfrámlapból lézerrel kivágott sík izzó felület található benne. A működési elv azonban ugyanaz: a felhevített fém a látható és az infravörös tartományba fényt sugároz. Azonban az új villanykörtékben a felhevített izzó köré egy olyan nanotechnológiás szerkezetet építettek ami a látható fényt átengedi, viszont a hőt és az infravörös sugarakat visszatükrözi az izzóba, ami ezáltal újrahasznosul. Mivel a világ villamosenergia-fogyasztásának nagy hányadát teszi ki a világítás, ez a technológia jelentősen csökkentheti az energiafogyasztást, a szén-dioxid kibocsájtást, ami a klímaváltozáshoz vezet.

Ennek a nanotechnológiának csak az egyik potenciális felhasználási területe a villanykörte. A technológiát hasonló megközelítéssel lehetne használni a különböző energiaátalakításos rendszerek teljesítményének javítására is. A nanotechnológiában rejlő lehetőségek egyelőre még kiaknázatlanok.

Sashalmi Gellért
Forrás: sciencemag.org és eurekalert.org

- 2016-01-19

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>