A napelemes utakról

napelemes-jarda

Nem csak a háztetőkre, hanem a járdákra és az utakra is felkerültek a napelemek. Mit kell tudni a  világ első napelemes járólapjáról? 

Néhány évvel ezelőtt a virginiai George Washington Egyetemen kifejlesztették a világ első napelemmel ellátott járólapját. A Solar Walk névre hallgató projekt prototípusát az egyetem kampuszán építették föl. Ennek területe 100 négyzetméter, amit 27 csúszásmentes panelből raktak össze.

A különbség a hagyományos napelemekhez képest, hogy ez sokkal keményebb anyagból készült a nagyobb teherbírás érdekében. A maximális teljesítménye 400 watt, amellyel 450 LED lámpát működtetnek a demonstráció kedvéért. A tesztelések alapján ezek a panelek az átlagos gyalogosforgalmat károsodás nélkül elbírják.

Nem csak a gyalogosok, a járművek alá is bekerült a napelem

Ezzel párhuzamosan Hollandiában egy másik hasonló projekt is indult, ahol elkészítették az első napelemes bicikliút 70 méter hosszú tesztszakaszát. A projektet a SolaRoad a holland kormány támogatásával valósítottam meg. Ez a bicikliút 2,5×3,5 méteres előre legyártott panelekből épül fel melyre a nagyobb terhelés elbírásának érdekében egy 1 cm vastag edzett üvegréteget tettek. A teszt utat az Amszterdamtól északra fekvő Krommenie településen építették meg. A teljesítménye 30%-kal alacsonyabb, mint a tetőre szerelhető napelemeké.

A fél éves tesztelés alatt a rendszer elég jól teljesített, bár az egyik panelen szétrepedt a borítás. Ennek oka az volt, hogy 1 hónap után a csapadék beszivárgott a panel borítása alá, ami megfagyva feltörte az üveglapot. S bár a tesztelés idejének jó részében téli időjárás volt, a panelek 3000 kWh-nyi energiát termeltek, amely egy háztartás éves energiaszükségletének felel meg! Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként akár 70 kWh-nyi energiát termelhet.  A cég felmérésesei szerint a Hollandia 140 ezer kilométeres úthálózatának 20%-át át lehetne alakítani napelemes változatra.

Amerikába is indítottak egy közösségi finanszírozású projektet Solar Roadways néven, melynek célja a minél több utat, parkolót, járdát napelemessé alakítani. Eddig több mit 2,2 millió dollár gyűlt össze.

Sashalmi Gellért
Átvétel: extremtech.com

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>