A szállodai energiahatékonyság növelésének legegyszerűbb lépései

A Carbon Trust becslése szerint a szállodák energiaköltsége átlagosan 20%-kal csökkenthető roppant egyszerűen, csupán apró módosítások elvégzésével, valamint odafigyeléssel. A legfontosabbak három ezek közül a világítás automatizált vezérlése, a vízhőmérséklet felügyelete, valamint a személyzet odafigyelése. De lássuk az alábbiakban a részleteket!

Fűtés

• Túlfűtés elkerülése hálószobákban, illetve a folyosókon. A vendégek általában 19-21 °C-on érzik legjobban magukat.
• Szükséges egy megbízhatóan működő fűtésirányító rendszer, mely időalapú kapcsolással és termosztátokkal egyaránt rendelkezik.Fontos, hogy a termosztátokat ne befolyásolja a rásütő napfény, vagy légáramlatok.
• Szükséges rendszeresen ellenőrizni és karbantartani a kazánokat. Ezzel akár évi 10% fűtési költség spórolható meg.

Meleg-víz

• Ne hevítsük túl a meleg vizet a szállodában; a 60 °C az ideális, ez már megöli a legionella baktériumokat
• Esőztető zuhanyrózsák használatával vízmennyiség spórolható meg
• A szivárgó csapokat a lehető leghamarabb javítani kell
• Szükséges időről időre ellenőrizni a melegvíz-vezetékek szigetelését.

Légkondicionálás

• El kell kerülni, hogy a szállodában a légkondicionálás és a fűtés egyszerre működjön. Le kell kapcsolni 21 °C-on a fűtést.
• Lehetőleg 23-24 °C alatt ne lehessen bekapcsolni a légkondicionálást

Világítás

• Mozgásérzékelős világítással számos helyiség szükségtelen világítása megspórolható
• A lehető legtöbb esetben kell LED-világítást alkalmazni, mert ez a jelenlegi leghatékonyabb forma

Fagyasztás

• Ellenőrizni kell, hogy a hűtők ne jegesedjenek
• Érdemes megfontolni a hűtő szerények legalább A++-ra cserélését
• Fontos, hogy a személyzet ügyeljen rá, hogy a lehető legkevesebb ideig legyenek nyitva tartva a hűtőszekrények ajtói

(A Greenhotelier.org írása alapján)

- 2015-04-20

Tipp