A vártnál kevesebb szén-dioxidot kocsikáztunk el

Menet közben töltődhetnek az elektromos autók

A tavalyi évben 2,6 százalékkal csökkent az új autók által kibocsátott szén-dioxid mennyisége a 2013-as adatokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a 2014-es átlag felülmúlta az európai unió várakozásait: a kilométerenkénti kibocsátás 7 grammal volt kevesebb, mint 2013-ban – ez derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség beszámolójából.

A tavaly értékesített új kocsik átlagos széndioxid-kibocsátása pontosan 123,4/km volt, ez még az idei évre tervezett eredményeket is megelőzte – ez pedig azt mutatja, hogy sikerült mérsékelni a gépjárművek általi levegőszennyezést. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2010 óta kíséri figyelemmel a kocsik széndioxid-kibocsátási értékeit. Az azóta eltelt években 17 grammal, azaz 12 százalékkal csökkent az új autók kilométerenkénti kibocsátási eredménye. A számok alapján elmondható, hogy jó az irány, azonban 2021-ig 95 gramm/km értékre kell leszorítani a szennyezést, így bőven van még hova fejlődnie az autóiparnak.

A gazdasági világválság óta 2014 volt az első év, amikor 2007-et alapul véve több gépkocsi eladást regisztráltak: összesen 12,5 millió új autót gyártottak tavaly. Ez a növekedés éreztette hatását szinte az összes európai uniós országban – kivételt képez Ausztria, Hollandia és Belgium. S amíg ez a fellendülés zajlott, Európa elérte a 2015-re kitűzött célokat, ami az új autók széndioxid-kibocsátását jelenti, így a mérséklődés két évvel haladta meg a várakozásokat. Az átlagos kibocsátás 17 tagállamban 130 gramm/km alatt maradt.

Jelenleg még mindig a dízel üzemű autókból adják el a legtöbbet, az Európában értékesített gépkocsik mintegy 53 százaléka dízel üzemanyaggal megy. A leginkább Írországban, Luxemburgban és Spanyolországban részesítik előnyben ezeket a típusú járműveket, de sok dízelt vásároltak Franciaországban, Görögországban, illetve Horvátországban is.

Természetesen megfigyelhető az elektromos autók iránti érdeklődés növekedése is. 2014-ben Európában majd 38 ezer elektromos gépkocsit adtak el, ez pedig jelentős, 57 százalékos növekedés a 2013-as évhez képest. Ám még ezzel a mutatóval is az összes újautó-eladás csupán 0,3 százalékát teszik ki. A legzöldebbek ebben a tekintetben a franciák, a németek és a britek.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>