A világ legerősebb geotermikus kútját fúrják

A világ legerősebb geotermikus kútját fúrják

Közvetlenül a földköpeny hőjét tervezik megcsapolni izlandi kutatók. Az extrém geotermikus projekthez öt kilométer mélyre kell lefúrniuk, ahol már 400-1000 Celsius-fokos forróság uralkodik.

A kutatócsoport 2016. augusztus 12-én kezdte el Izland északnyugati sarkán, egy ősi lávafolyásokkal borított területen a munkálatokat, melyek várhatóan az év végére fejeződnek be, akkor érik el ugyanis az öt kilométer mélyen lévő földköpenyt.

A kutatók a projekt során a Közép-Atlanti-hátságot fúrják meg, mely az egymástól folyamatosan távolodó európai és észak-amerikai kőzetlemezek határán húzódik. A cél, hogy olyan mélységbe jussanak, ahol a felfelé törő magma és a kéregbe beszivárgó víz találkozik egymással. Ezen rétegekben a nyomás várhatóan meghaladja majd a normál légköri nyomás 200-szorosát, míg a magma által hevített víz valószínűleg szuperkritikus gőz állapotban lesz megtalálható. Ez a túlhevült gőz, amely se nem folyadék, se nem gáz, jóval több energiát hordoz, mint a két említett halmazállapot.

Bivalyerős geotermikus kút

Ha a kutatócsoportnak sikerül elérnie a kitűzött mélységet, akkor az átlagosan öt megawattos kutak helyett lehetővé válna egy 50 megawattos geotermikus létesítmény létrehozása, mely önmagában fedezni tudná 50 ezer háztartás energiaigényét.

Az Izlandi Mélyfúró Projekt (IDDP) csoportnak ez a második extrém mélyfúrása. Az első, Izland északkeleti részén létrehozott kútjuk – amíg üzemelt – a maga 30 megawattjával a világ legerősebb geotermikus kútja volt, azonban korrózióból adódó problémák miatt a projektet le kellett állítani. A mostani terv egy ennél is több energiát biztosító létesítmény létrehozása, amely hosszú távon lesz képes a Föld mélyéről feltörő hőt elektromos energiává alakítani.

Nemzetközi jelentőségű projekt

Izland áramellátását egyébként már jelenleg is száz százalékban megújuló energiaforrások fedezik, az ország főként a vízerőművekre támaszkodik ez ügyben. Ha azonban sikerül a kutatócsoport mostani fúrása, akkor ezek a szuperkritikus gőzt biztosító geotermikus kutak átvehetik ezt a szerepet. A projekt globális szinten is fontos, hiszen az Izlandon kifejlesztett technológiák máshol is alkalmazhatóak lesznek – olyan országokban is, ahol másfajta alternatív források nem, vagy csak kevesebb mennyiségben állnak rendelkezésre.

- 2016-10-29

Tipp