A világ legjobb napelemes autóját az Ericsson támogatta

A napelemes autók már olyannyira nem mennek csodaszámba, hogy külön versenyt is rendeznek nekik. 1987 óta versenghetnek egymással a jobbnál jobb járművek, melyek közül idén egy Ericsson által támogatott autóé lett az első hely.

A verseny a World Solar Challenge nevet viseli, Ausztráliában rendezik meg, ahol a versenybe szállt napelemes autóknak 3022 km-t kell megtenniük.  A napelemmel hajtott gépkocsikkal induló csapatok többnyire egyetemekről érkeznek. Ebben az évben az Eindhoveni Műszaki Egyetem alkotása lett a befutó, amelyet az Ericsson is támogatott.

A nap energiáját felhasználó jármű a verseny során 76,73 km/h-s átlagsebességet ért el, mindezt pedig úgy, hogy a Cruiser Classban indult, amelynél nemcsak a napelemes meghajtás a lényeg, hanem az is, hogy ezt négy emberrel együtt legyenek képesek kihasználni. Ami az Ericsson technológiai támogatása hozzájárult a győzelemhez – a Connected Traffic Cloud egy változatában öltött testet. Az eredeti CTC célja az, hogy az online autók számára biztosítsa az környezetükből a közlekedési helyzetre vonatkozó információkat, így ezzel segítheti a vezetőt és a navigációs rendszert is a legjobb útvonal megtalálásában.

A napelemes autó esetében viszont nem a közlekedési szituációk a legfontosabbak, hanem a környezeti hatások. A rendszer az időjárásról közölt adatokkal segítette az autó minél jobb teljesítményét. Többek között olyan adatokról adott pontos tájékoztatást, hogy hol várhatóak felhők, mikor merről süt a nap, és ezek, illetve a domborzat és az útirány figyelembevételével mi az az ideális útvonal, ahol a legtöbb napenergiát gyűjtheti magába az autó.

A győztes jármű nem csupán funkciójában kiemelkedő. Hatalmas méretében kényelmes kialakítások kaptak helyet, a beltérbe több elektromos fogyasztót is beszereltek.

 

- 2016-02-29

Tipp