A vízkészlet megóvása az esővíz gyűjtésével

Életünk létfontosságú eleme a víz. Földünk teljes vízkészlete körülbelül 2 milliárd km3. Földünk körülbelül háromnegyedét víz borítja, ebből a felhasználható mennyiség egyre csökken, pedig a Föld vízkészlete a bolygónk keletkezése óta állandó.

Az egészséges és tiszta ivóvíz hatalmas kincs, amire vigyáznunk kell, mivel bolygónk egyre kisebb területén található. Mivel Magyarországon nem érezzük a vízkészletek apadását akkora problémának, lévén, hogy országunkban még elegendő tiszta víz folyik minden háztartásban, ez a veszély azonban emberek millióit fenyegeti. A tiszta vizet sajnos nagyon sokan nem becsülik meg a világon. És a pazarlás hatalmas méreteket ölt.

Rengeteg emberi fogyasztásra alkalmas vizet elhasználunk olyan dolgokra, ami nem feltétlenül igényelne ivóvizet. Ilyen például a WC öblítés, a felmosás vagy az öntözés. A pazarlás pedig megdöbbentő, ha az adatokat nézzük. Egy WHO tanulmány szerint egy csésze kávé elkészítéséhez 140 liter vízre van szükség, egy kiló marhahúshoz pedig 16 ezer liter víz kell a növénytermesztés és állattenyésztés hatalmas vízigénye miatt.

Öntözni kiváló

Minden ember átlagosan 132 liter tiszta ivóvizet használ el naponta, mely így oszlik meg a napi tevékenységek között:

 

– Fürdés: 36 %

– WC: 30 %

– Mosás: 12 %

– Mosogatás: 6 %

– Kert: 4 %

– Testápolás: 4 %

– Ivás/Főzés: 2 %

– Egyéb: 7 %

Ahogy látható, vannak olyan területei a háztartásnak, ahol nincs szükség ivóvízre. A kerti öntözéshez például a legjobb az esővíz használata. A csapadék hasznosításával akár 50 százalékot is megtakaríthatunk az ivóvízen.

Az alábbi felhasználási területeken az esővíz kiválóan alkalmazható, és ráadásként még pozitív hatásai is vannak:

  • A WC öblítéseknél temérdek vizet pazarolunk el, azonban ha esővizet használunk, a vízkőtől sem kell tartanunk.
  • Ma már vannak olyan mosógépek, melyek hasznosítani tudják az esővizet. A lágy víz több előnnyel is bír, 50%-kal kevesebb mosóporra van szükség, és meggátolja a mosógép vízkövesedését is.
  • Öntözéshez első osztályú az esővíz, ugyanis a növények optimális módon jutnak hozzá a szükséges ásványi anyagokhoz.

Az esővíz hasznosítása a házban és a kertben magától értetődő dolog lehetne. Hiszen az eső a természet ajándéka, és felhasználása nagy előnyökkel bír: gazdaságos és környezetbarát.

Hogyan gyűjtsük?

Ma már többféle berendezés és eljárás is a rendelkezésre áll. A kertek megtervezése és kialakítása során egyre gyakoribb, hogy az öntözőrendszereket, a földalatti esővízgyűjtő tartályokat a kert talajába rejtik el. Az így gyűjtött vízzel kitűnően öntözhetjük a pázsitot és a mészre érzékenyebb dísznövényeket is.

További módszer a tetőre hulló csapadék tartályokba való elvezetése is, és ráadásul ez az eljárás rendkívül egyszerűen megoldható. 30-40 nm tetőfelületről átlagosan 1 köbméter víz gyűjthető össze havonta.

Bevált eszköz az eresz alá vagy mellé állított zárt műanyagtartály, mely kifejezetten az esővíz gyűjtésére szolgál. Ha ezt a tartályt magasabbra tesszük, akkor egy csap vagy egy szivattyú segítségével a locsolókannák feltöltése is egyszerűvé válik a tartályból.

Akármelyik megoldást is választhatjuk, számos előnnyel számolhatunk, háztartási gépünket megóvhatjuk a vízkőtől, növényeink ásványi anyagokban gazdag vizet kapnak, vízfogyasztásunk pedig minimalizálódik. De ezek mellett mégis az a legfontosabb, hogy az esővíz hasznosításával tettünk valamit az ivóvíz-készletünk megóvásáért.

- 2013-06-05

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>