Aggasztó Európa környezeti állapota?

Egyre többen dolgoznak a "zöldben"

Hiába a kedvező trendek, messze jár Európa még attól, hogy elérje a bolygó felélése nélküli jólétet, így az Európai Unió által 2050-re kitűzött jövőkép egyelőre csak elképzelés marad – ezt állapította meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, mely ötévente hozza nyilvánosságra átfogó és számszerűen megalapozott jelentését.

Az “Európa környezeti állapota és kilátásai 2015” elnevezésű dokumentumot március 5-én ismertették az Európai Parlamentben uniós döntéshozók és neves szakértők részvételével. A jelentés témakörönként és országonként is értékeli az előrehaladást, továbbá kitekintést is ad a globális jövőre nézve.

A részletes kimutatást 39 ország szakértője összehasonlító statisztikai adatokra építve készítette, és abból a szempontból is értékeli a kontinens környezeti állapotát, hogy az uniós csúcsvezetők és az EP milyen célokat fogalmaztak meg a 2013 novemberében elfogadott, 2020-ig szóló, hetedik környezetvédelmi cselekvési programban.

Ebben kilenc pontban taglalták a főbb környezetvédelmi célokat: kiemelt helyen szerepelt többek között a vizek, a termőföld és a levegő minőségének javítása, a szén-dioxid-kibocsájtás csökkentése, a környezettel kapcsolatos egészségügyi kockázatok mérséklése, valamint a városok fenntarthatóságának javítása és az éghajlat-politikával összefüggő beruházások bővítése. A program egyúttal előírta a környezet megőrzésében érintett szakpolitikák összehangolását is.

Nem elég az erőfeszítés

A 2013-as célokat tekintve a jelentés aggasztónak véli a hosszú távú előrejelzéseket, különösen a biológiai sokféleségre és a különböző erőforrások használatára vonatkozóan. Megállapította, hogy a mostani környezetpolitikai és hatékonysági erőfeszítések nem lesznek elegendőek arra, hogy kezelni tudják az emberi egészséget, a jólétet, valamint a természeti tőkét és az ökoszisztémát fenyegető kockázatokat.

A jelentés a helyzetértékelés mellett konkrét megoldási javaslatokat is tartalmaz a termelési és fogyasztási rendszereket érintő alapvető átalakuláshoz és a zöld gazdaság irányába való elmozduláshoz, továbbá javasolja azt is, hogy fogalmazzák újra az érvényben lévő szakpolitikai célkitűzéseket is, mondván, hogy új megközelítésre van szükség a környezeti károk megelőzésére, kezelésére és helyreállítására vonatkozóan.

- 2015-03-08

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>