Állami kézben a szemét

szelektív hulladék

2016. április 1-jétől átalakult a hulladékgazdálkodás Magyarországon: ezentúl a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) felügyelete alá tartozik az egész ország területén a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése. A szervezet elsődleges feladata a közszolgáltatók működésének optimalizálása.

Az NHKV állami holdingot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 500 millió forintos alaptőkével és 5 milliárd forint működési költségvetéssel hozta létre.  A minisztérium elsődleges célja, hogy az átalakítással a lakosság terhei ne nőjenek, ugyanakkor a holding és a közszolgáltatás nonprofit jelleggel, legalább nullszaldósan működhessen, ezért a társaság átveszi a közszolgáltatóktól a szemétdíjak beszedését.

Nagyobb hangsúly a szelektív gyűjtésen

Az állami holding felügyelete alá kerül az ország egész területén a közszolgáltatás keretében gyűjtött hulladékok kezelése, az átalakítás során országosan bevezetik a többkukás rendszert a szelektív gyűjtés érdekében, és a szelektíven gyűjtők díjkedvezményben is részesülnek.

A fejlesztés tartalmazza továbbá a szállítási távolságok, a lerakók és az elkülönített hulladékgyűjtést szolgáló kezelőlétesítmények, vagyis a szelektív telepek működésének optimalizálását, valamint a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatást szolgáló eszközök és létesítmények feltérképezését. A különböző közszolgáltatók ugyanis más-más eszközparkkal, létesítményekkel dolgoznak, ezért elsődleges célként ki kell deríteni, hol szorul fejlesztésre, és hol megfelelő az infrastruktúra színvonala. Az április 1-jei indulással elkezdődik az eszközök felmérése, majd az országos adatbázis kialakítása.

Szabó Zsolt az átalakulásról tartott sajtótájékoztatón elmondta: „Már ez év végére egy rugalmas, jól működő rendszert tud felállítani a minisztérium a holding segítségével – véli Szabó Zsolt, de hozzátette: az Európai Unió előírásainak teljes mértékben megfelelő szisztéma kialakításához szükség lesz a következő évre is. Így 2017 végére teljesülhet, hogy a rendszer a megfelelő mértékben visszagyűjti a még felhasználható energiát és alapanyagokat, illetve az, hogy a lerakókba akár hetven százalékkal kevesebb hulladék kerüljön. Jelenleg ugyanis a lakosság, az önkormányzatok és a gazdasági társaságok közel 2,5 millió tonna települési hulladéka végzi az erre kialakított lerakókban.

A minisztérium a zöldhulladék kezelésére rendelettervezetet dolgoz ki, mely szerint ez a fajta hulladék komposztált formában a rossz minőségű szántóföldekre kerülhetne, a kiszállításhoz a mezőgazdasági termelők támogatást kapnának. Ezzel megoldódna, hogy az értékes hulladék ne vesszen kárba.

- 2016-04-10

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>