Állati ürülékkel világítanak a müncheni állatkertben

Az elefánt ürülékéből állítanak elő elektromos áramot a müncheni állatkertben. Az ürülékből biogázt állítanak elő, és az hajtja meg az állatkert áramhálózatát. Az innovatív technológiáról a CNN adott tájékoztatást.

Egy elefánt 100 kilogramm ételt fogyaszt el naponta – a táplálék főként zöldségből, gyümölcsből és szárazsüteményekből áll. Ekkora mennyiségű étel után nem meglepő hát, hogy az emésztés végeredménye nem elhanyagolható mennyiség: mintegy 2000 tonna ürülékről beszélhetünk évente. Az ebből kinyerhető biogázzal 100 lakás áramellátása lenne megoldható egy teljes éven át.

A bajor állatkertben három nagy konténerbe köt ki az elefántok és a vegetáriánus állatok végterméke – a tárolókba akár 100 köbméter ürülék is tárolható. A konténerek tartalmát vízzel kell összekeverni, majd hagyni kell, hogy az oxigénmentes környezetben a baktériumok lebontsák az ürüléket – ehhez 30 napra van szükség.

Nem fáznak a gorillák

A folyamat során metán és szén-dioxid gázok szabadulnak fel, melyek a mennyezet szellőzőnyílásain át távoznak egy nagy “léggömbe”, ahonnan útjuk egyenesen a biogáz-meghajtású erőműbe vezet. A rendszer az állatkert energiafogyasztásának 5 százalékát képes előállítani, a folyamat során felszabaduló hőt szintén eltárolják, majd fűtésre használják, a gorillák például ennek a hőnek köszönhetően nem fáznak a téli hidegben. A kinyert hőmennnyiséggel – az állatkert vezetői szerint – akár 25 háztartás lehetne fűteni.

Nem a müncheni állatkert az első, amely ily módon használja fel az állatok ürülékét. 2005-ben egy syracuse-i intézmény állt elő az ötlettel (a projekt megvalósulásáról nem adtak hírt), 2008-ban pedig a torontói állatkert fordult a város vezetéséhez, hogy megkapják a szükséges pénzt a biogáz-projekt megvalósításához, de nemleges választ kaptak.

- 2015-08-18

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>