Átadták Budapest első intelligens közvilágítási oszlopát

A főváros egyik legforgalmasabb pontján a Lövőház utca és a Margit körút sarkán helyezték el az első intelligens lámpaoszlopot.

A főváros első intelligens közvilágítási oszlopa több feladatot lát el egyszerre.  Töltőállomásként működik az egyre népszerűbb elektromos autók számára. Energiahatékonysága is rendkívül magas, hiszen led világításával villamos energiát spórol. Infokommunikációs szinten pedig modern hátterével pedig ingyenes vezeték nélküli internet (WiFi) elérést biztosít az emberek számára – mondta Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport igazgatóságának elnöke az oszlopot átadó eseményen. Hozzátette, Budapest valódi világváros, egy olyan központi helyszín, ahol szükségesek az ilyen és ehhez hasonló fejlesztések.

Az oszlop a fent említetteken kívül több hasznos funkcióval is szolgál. Biztonsági okokból térfigyelő kamera van rászerelve, valamint beépített segélyhívóval is rendelkezik. Az itt leadott vészjelzések a főváros II. kerületi rendőrkapitányságára érkeznek. Láng Zsolt, Budapest II. kerületének polgármestere elmondta, ezek a berendezések tovább növelik a városrész biztonságát. Az oszlopon lévő kamera a II. kerület 50. felszerelt térfigyelő eszköze.  A kerületben összesen 31 darab rögzített kamera működik, a Polgármesteri Hivatal Városrendészeti és Környezetvédelmi Irodája 18 darab mobil kamerával is rendelkezik. Évente megközelítőleg 15 ezer riasztást adnak le a kamerák képei alapján.

Az intelligens közvilágítási oszlop szolgáltatásai egyelőre még újaknak számítanak hazánkban, létrehozásában az ELMŰ-ÉMÁSZ, a T-Systems Magyarország Zrt., a BDK Kft. és a Hofeka Kft. működött közre.

Smart city – energiatudatos megoldásokkal

Nemcsak a lakosoknak és leendő használóinak új még az intelligens oszlop, hanem azt kifejlesztő cégek számára is prototípusként szolgál. –  Ez a fejlesztés már a jövő városáról szól – jelentette be a polgármester. Beszédében kitért arra is, hogy kezdetektől fontosnak tartja az energiatudatos technikai megoldásokat és azok alkalmazását. Hozzátette, az elektromos autók a II. kerület minden parkolási övezetében ingyen parkolhatnak, valamint azt is elmondta, hogy az intelligens közvilágítási oszlop révén ingyenesen elérhető wi-fit a T-Systems szolgáltatja.

Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója megjegyezte: az okos város koncepciójának terjesztése érdekében fontos, hogy a fővárosban minél több helyen legyen intelligens közvilágítási oszlop. Kiemelte: az infokommunikációs jövő energiatakarékosan lesz igazán élhető.

A sajtótájékoztatón letesztelték a kamerába épített berendezéseket: a résztvevők elektromos autót töltöttek, WiFi-t használtak, és a vészjelző berendezést is kipróbálták.

- 2015-11-21

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>