Autók, melyek óvják a környezet

Bár az autóval való közlekedés az egyik okozója az üvegház-hatás fokozódásának, ráadásul számos egészségre és a környezetre káros anyagot bocsátanak ki, mégis napról-napra nő a számuk. Különösen jól érezhető és tapasztalható ez a tendencia a városokban, ahol a délutáni dugók a lehető legjobban demonstrálják azokat a tulajdonságokat, melyek miatt nem éri meg autóba ülni, főleg rövid távon.

Azonban a gépjárművezetők legtöbbször ragaszkodnak az autóhoz. Így felmerült az igény olyan gépjárművek létrehozására, melyek károsanyag-kibocsátása jóval alacsonyabb, mint a hagyományos társaiké. Melyek ezek a környezetbarát technikák?

A hibrid autók olyan rendszerrel rendelkeznek, melyek a meghajtáshoz szükséges energiamennyiséget két vagy akár több, eltérő elven működő erőforrásból nyerik. Az egyik legnépszerűbb megoldás, hogy a belsőégésű motort társítják a villanymotorral.

Az elektromos autók akkumulátora feltölthető. Ezeknek a típusoknak az a hátránya, hogy egy töltéssel aránylag kevés utat képesek megtenni, körülbelül 100-150 kilométert bír ki az akkumulátor, mielőtt újra tölteni kellene. Azonban városon belüli közlekedéshez kiváló, és ne feledkezzünk meg a legnagyobb előnyükről sem: nem bocsátanak ki káros anyagokat. Itt kell azonban megjegyeznünk azt is, hogy sem az áram előállítása a töltéshez, sem pedig az akkumulátor nem tartozik a környezetbarát módszerek közé.

A napelemes autók fejlesztése egyelőre még tesztfázisban van, azonban a tervek szerint ezek a járművek kizárólag napenergiával működnek majd, így teljesen környezetbarátok lesznek, lévén, hogy nem bocsátanak ki szennyező anyagokat a levegőbe. Mivel üzemanyag nem szükséges majd használatukhoz, így ezeknek az autóknak a fenntartási költsége is jelentősen alacsonyabb lesz.

Mivel a benzin és a gázolaj árai az egekben vannak, így egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek az alternatív megoldások. Azonban a fent említett gépjárműveket nem mindenki engedheti meg magának. Léteznek viszont egyéb környezetbarát módszerek is!

Az egyik alapvető változtatás a környezettudatos szemlélet kialakítása lenne. Az autóhasználat csökkentése, a tömegközlekedési eszközök használata vagy akár a kerékpározás népszerűsítése is elősegítheti a környezettudatos közlekedést. A drótszamárral való haladás például gyorsabb a nagy forgalmi dugók közepette, ráadásul a nem megújuló energiakészletet sem apasztjuk általa.

Ha nem is kell végleg a garázsba zárni autónkat, néhanapján válasszunk egy kevésbé környezetszennyező módszert a célba jutáshoz, a kerékpározás például egészségünkre is jó hatással van…

- 2013-06-02

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>