Az aktívház a legjobb választás?

Forradalmi megoldás az építészetben

Aktív és passzívház. De vajon melyik mire képes, és melyik a jobb választás? A különbség az energiafelhasználásukban rejlik. Míg az aktívház termeli az energiát – többet, mint amennyit elfogyaszt –, addig a passzívház az alacsony energiafelhasználáson alapszik.

Manapság egyre többen „adják a fejüket” és a pénzüket a hagyományostól eltérő, energiagazdaságos házak építésére. Passzív házból egyre több található hazánkban, azonban aktív házzal egyelőre még elenyésző számban találkozhatunk. Az aktív házak napelem segítségével termeli a villamos energiát, az energiafelhasználás hatékonyságának növelésére pedig speciális szigetelést kapnak.

Aktív ház energiatakarékos jellemzői:

  • több energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak
  • az energiát a napból nyeri az ablakokon, illetve a napkollektorok és a napelemek segítségével
  • kitűnő szigeteléssel rendelkeznek
  • nincs szükségük légkondicionáló berendezésre
  • akár rezsi nélkül is fenntarthatóak

Uniós célkitűzés

Jól mutatja az energiatudatos házak fontosságát az is, hogy az Európai Unió egyik célkitűzése 2020-ra, hogy az energiafelhasználást 20 százalékkal kell csökkenteni, valamint a felhasznált energia 20 százalékát megújuló forrásokból kell kinyerni. Ebből a célból az EU már több aktívházat is megépíttetett.

A Model Home 2020 program keretében 6 aktívház is épült, melyek mind három célkitűzés mentén készültek el:

  • magas szintű energiahatékonyság
  • magas életminőség
  • minél alacsonyabb környezeti hatás

Mindben közös, hogy a legfontosabb fényforrást a természetes napfény adja, valamint a levegő keringetését is naturális módon érték el, az ablakok automatikus nyílásával és záródásával a friss levegő utánpótlás folyamatosan garantált.

A házak henger alakúak, aminek hála a Nap egész nap bejut a szobákba. A redőnyök is a nap állásához vannak igazítva, ezzel pedig rengeteg energia visszanyerhető, többek között ennek is köszönhetik a házak a rendkívül alacsony energiafogyasztást. Az általános hűtésről a hőelnyelő betonpadló, míg a fűtésről a kiváló szigetelés és a hőtároló berendezések gondoskodnak.

Az épületeken lévő napelemek a villamos energiát állítják elő, míg a napkollektorok a fűtéshez és a meleg vízhez gyűjtik össze a szükséges energiát (nyáron többet, melyet elraktároznak a kevésbé napsütéses időszakokra).

- 2013-11-26

Tipp