Az alga újra megmentheti a világot?

bio üzemanyag, alga

 

Az algák rendkívül sokoldalú élőlények.  Jelentőségükre olajtermelő képességük révén figyelt fel először a NASA. Kiváló bio-üzemanyag alapként ugyanakkor nem minősül élelmiszeri alapanyagnak, mint a szója, a cukornád, vagy a kukorica.  

Néhány millió évvel ezelőtt az algák egyszer már élhetővé tették számunkra a Föld légkörét. Most is képesek erre? Vajon hogyan teszik ezt?

Az algák megszabadíthatnak az üvegházhatású gázoktól

Ezek a mikroszkopikus, zöld növények több millió évvel ezelőtt kitakarították a Föld légkörét. A fotoszintézisnek hála, az algák szén-dioxinból a napfény révén oxigént és cukrot képesek létrehozni. A tudósok remélik, hogy segítségükkel a világ megszabadulhat az üvegházhatású gázoktól. Ezen felül új olajtartalékok létrehozásában is szerepet vállalhatnak, mivel a tengeri algák tenger mélyére süllyedt része az idők során szép lassan olajjá alakult.

Az alga bázisú bioüzemanyagok a bio dízelek családjába tartoznak.

„Nem teszünk mást, csak visszaforgatjuk az idő kerekét..”- állítja Steve Skill, a Plymouth  Marine Laboratórium biokémikusa. „ Azt a kőolajat, amit ma elégetünk,  a természet néhány millió évvel ezelőtt hozta létre, tehát semmi új nincs abban, amit most csinálunk!”

A célunk most az lenne, hogy megtaláljuk a lehető leggazdaságosabb módját az algák bio üzemanyaggá alakításának. Mivel az egyik legrégebbi, nagyon magas olajtartalommal rendelkező növény, műanyagok létrehozására is alkalmas alapanyag.

Üzemanyag algából?

A vegyész reméli, hogy egy évtizeden belül az ipar képes lesz működő, alga alapú üzemanyag kereskedelmi mennyiségének előállítására. Jelenleg számos nagy cég foglalkozik a témával, többek között az amerikai  Sapphire Energy,  OriginOil,  Biocentric Energia  és PetroAlgae.
Különböző  vizsgálatokra került már sor, a Japan Airlines légitársaság például a múlt hónapban végzett próbarepülést algaolaj üzemanyag-keverékkel. Vannak néhányan akik szerint az alga alapú bio üzemanyag lehetőségeit túlbecsülik.   Carole Llewellyn tengervegyész úgy gondolja, hogy bár az algák számos pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, sok akadályt kell még leküzdeni, mielőtt a belőlük készült  agroüzemanyag kereskedelmi valósággá válhat”

(Átvétel: terresacree.org/algues.html)

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>