Az áramtárolás új technológiáját tesztelik

Az áramtárolás új technológiáját tesztelik

Áramtároló üreges gömböket tesztelnek a Bodeni-tóban november eleje óta, az új technológiával jobban ki lehetne egyenlíteni a tengerben az offshore szélerőművek ingadozó áramtermelését.

Az innovatív energiatároló a tenger fenekére süllyesztett, üreges, 30 méter átmérőjű betongömbökből áll, melyekből túltermelés esetén kiszivattyúzzák a vizet, nagyobb áramigény esetén pedig beengedik a gömbökbe, és ez a víznyomás meghajtja a turbinákat. Így a kiszivattyúzás során felhasznált szélenergiát késleltetve nyerik vissza.

Testükben tárolódik az áram

A szél- és naperőművekkel az egyik probléma ugyanis, hogy a termelt áram mennyisége folyamatosan ingadozik, és a felesleget eddig ne tudták hatékonyan eltárolni, emiatt a termelés kiegyenlítésére nem volt megoldás. Ezért kezdtek el a kutatók új tárolási módszerek után nézni, és a víz alatti, szivattyús tározók változatai egyelőre ígéretesnek bizonyultak – írja a mérnökbázis. hu.

 „A tengerfenékre telepített szivattyús tározós erőművek nagy mélységben fel tudják használni a nagy víznyomást arra, hogy üreges testük segítségével áramlási energiát tároljanak” – magyarázta Horst Schmidt-Böcking, a Frankfurti Egyetem munkatársa, a tározó egyik feltalálója.

Zajlanak a tesztek

A Fraunhofer Társaság Szélenergiai és Rendszertechnológiai Intézetének (Fraunhofer-Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik, IWES) kutatói négy héten át tesztelik a víz kiszivattyúzását és beengedését egy 1:10 arányú, 3 méter átmérőjű modellel. „Különböző teszteket végzünk, hogy megvizsgáljuk a szerkezettel, a telepítéssel, a meghajtás és az elektromos rendszer méretezésével, az üzemeltetéssel és szabályozással, az állapotfelügyelettel, valamint a teljes rendszer dinamikus modellezésével és szimulációjával kapcsolatos kérdéseket” – mondta el Matthias Puchta, a Fraunhofer IWES kutatója. A modellkísérlet eredményéből többek között azt szeretnék megtudni, milyen vízmélységben és az európai tengerpartok mely szakaszain működne legjobban egy kísérleti projekt.

„Annyi bizonyos, hogy a koncepció csak mintegy 600–800 méteres vízmélységtől lesz gazdaságilag megtérülő” – nyilatkozta Jochen Bard, az IWES részlegvezetője. Hozzátette: „Komoly lehetőség van a tengeri szivattyús tározórendszerek használatára a tengerparti helyszíneken, például Norvégia partjainál, de Spanyolország, az USA és Japán is nagy potenciállal rendelkezik”

A kutatók becslése szerint egy 700 m mélyen lévő üreges gömb mintegy 20 MWh áram tárolására lenne képes, és ezzel a kapacitással számolva világszinten 893 000 MWh összes tárolási kapacitást remélnek.

- 2016-12-04

Tipp