Az energiát termelő ablak lekörözi a napelemeket

Ötvenszer nagyobb teljesítményre képes a SolarWindow nevet viselő, tiszta energia-generátorként működő legújabb fejlesztés, mely a napelem konkurenciáját jelentheti.

Az innováció a SolarWindow Technologies nevéhez fűződik, és valójában egy ultra-vékony rétegű folyékony bevonatot takar, mely az üvegfelületeken és az ablakokon elektromos áramot képest termelni.

A fejlesztéssel a mérnöki csapat célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan terméket, mely jelentős mennyiségű tiszta energiát termel. A SolarWindow új fejezetet nyithat a napenergia-felhasználás terén, ugyanis a jelenleg használt napelemekkel ellentétben nem csupán a tetőkre szerelve működik, hanem az összes szabad üvegfelület bevonható vele.

A technológiai újdonság különösen nagy lehetőséget jelenthet a toronyházak és felhőkarcolók esetében, ahol az óriási mennyiségű ablak tökéletes a tiszta energiatermelésre, és akár egész városok energiaszükséglete fedezhetővé válhat megújuló forrásból.

A SolarWindow működése a ma ismert fotovoltatikus technológián alapul: az elsősorban hidrogénből és szénből előállított, átlátszó folyadék árammá alakítja át a fényt a vékony réteggel bevont üvegfelületeken.

Az újdonság nagy előnye a napelemes rendszerekkel szemben, hogy nem csak napsütéses időben működik, hanem árnyékban, borús, felhős időben is aktív. Így a SolarWindow réteggel bevont ablakok tájolástól és elhelyezkedéstől függetlenül folyamatosan termelik az áramot. Sőt! A megoldás a mesterséges fény átalakítására is képes.

A Solar Windows Technologies becslései és kalkulációi szerint akár 50-szer nagyobb teljesítményre képes az energiatermelő ablak, mint a hagyományos, tetőre szerelhető napelemes panelek. A SolarWindow egyelőre még nincs forgalomban, a szabadalmaztatási procedúrák folynak, így a piaci áttörés még várat magára.

- 2015-08-24

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>