Az energiatudatos épület egyik kulcsa a hőszigetelés

Az energiatudatos épületek és házak több, összetett rendszer és megoldás segítségével érik el a minimális energiafelhasználást. Fontos, hogy a lehető legjobban felhasználják a természetes forrásokat, de a tökéletes hőszigetelés is igen fontos szerepet játszik.

Az épületeket öt kategóriába sorolhatjuk aszerint, hogy mennyi energiát használnak fel:

 1. Alacsony energiafelhasználású ház: évi 50 KWh/m2
 2. Ultra alacsony energia felhasználású ház: évi 30 KWh/m2
 3. Passzívház: évi 15 KWh/m2
 4. Nulla fűtési energiafelhasználású ház: évi 0 KWh/m2
 5. Autonóm ház: szintén nem vesz fel egyetlen energiatermelő szektortól sem energiát

Ezek a számok igen jelentős eredményeknek számítanak, ha azt nézzük, hogy egy átlagos méretű családi háznak egy év alatt 120-180 KWh/m2 energiára van szüksége. Ma Magyarországon az épületek mintegy 80-90 százaléka nem rendelkezik megfelelő hőszigeteléssel, és emiatt sokkal több fűtési energiára van szüksége. A megfelelő minőségű és kivitelezésű hőszigetelés megnöveli a falak belső felületének hőmérsékletét, ezzel pedig az épület azon szerkezeti elemének a hőmérsékletét is, amely a hőhidat képezi.  Ennek a folyamatnak köszönhetően megszűnik a párakicsapódás és nem kell további, a páratartalomhoz kapcsolódó problémától sem tartani.

Hol szökik az energia?

A fűtés a magyar háztartások energiafelhasználásának mintegy 50-70%-át teszi ki. Így magától értetődik, hogy az egyre csak növekvő energiaárak miatt egyre többen fordulnak olyan megoldások felé, ami az épületek energiahatékonyságát növelik. Az egyik ilyen, megtérülést eredményező energiahatékonysági fejlesztés az épületek megfelelő szigetelése, a nyílászárók korszerűsítése, valamint energiahatékony háztartási eszközök vásárlása.

Ahhoz, hogy egy épület maximálisan hatékony legyen, és a különböző felületeken keresztül minél kevesebb energia vesszen kárba, fel kell mérni, hogy az alábbi területeken hogy lehet javulást elérni:

 • Falak

 • Tetőzet,

 • Alagsor, lábazat

 • Az épület külső nyílászáró szerkezetei

A házak hőveszteségének mintegy 30%-a távozik a falakon át, 25-30% a tetőn keresztül, míg 12-25%-ért az ablakok a felelősek. További fűtött levegő illan el a padlón és a födémen, a maradék pedig a kéményen át távozik otthonunkból. Ha tehát azt szeretnénk, hogy házunk maximális szinten kihasználja a hőszigetelés nyújtotta előnyöket, akkor a tervezés vagy felújítás során nem elég csak a homlokzatot szigetelni, a tetőre és a födémekre is nagy gondot kell fordítani, míg a nyílászárókat korszerűsíteni kell, hiszen csak ily módon érhető el látványos és a pénztárcán is érezhető energiamegtakarítás.

Mennyit számít a hőszigetelés

Egy jól kialakított szigeteléssel télen akár 60-65%-kal csökkenthetjük az energiafelhasználás mértékét, míg nyáron 5-7 fokkal is alacsonyabb hőmérsékletet érhetünk el a lakásban. A megfelelő szigetelés így az energiafogyasztás csökkentésén keresztül hozzájárul ahhoz, hogy energiatudatos épületet üzemeltethessünk.

Azért, hogy energiahatékonyságra ösztönözzék a lakosságot, több EU tagállamban is adókedvezmények bevezetése mellett döntöttek. Litvániában például a felére csökkentették a házak felújításával és szigetelésével kapcsolatos szolgáltatásokra kivetett adót. Hollandiában és Olaszországban pedig az energiahatékony háztartási eszközök vásárlásakor jár adókedvezmény. Hazánkban is vannak épületenergetikai fejlesztésekre vonatkozó pályázatok, melyekkel próbálják mind a lakosságot, mind pedig a vállalkozásokat arra ösztönözni, hogy energiatudatos megoldásokkal csökkentsék költségeiket és óvják a környezetet.

- 2013-06-06

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>