Passzívház, az építés csúcsa

Az építés csúcsa: passzívház

Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Passzívházak és energiahatékony épületek szakmai konferencia november 25-én.

Az esemény a nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) és a Passzívház Magyarország (PHM) szakmai támogatásával valósul meg, helyszínéül a Német-Magyar Tudásközpont (DUIHK) szolgál majd – áll a Passzívház Magyarország Egyesület közleményében.

A rendezvényen bemutatják a legújabb magyar passzívházakat és energiahatékony épületeket, valamint a gyártók és forgalmazók is felvonultatják majd innovatív termékeiket és passzívház-komponenseiket.

Nem csak a szakmának szól

Az egyesület tájékoztatása szerint a passzívház-technológia jelenti jelenleg az energiahatékony és fenntartható építészet csúcsát. A passzívházak a hagyományos építési technológiával készült épületek energiamennyiségének a töredékét igénylik, és a kivitelezésük során sem igényelnek feltétlenül több anyagi ráfordítást.

A szakmai konferenciára elsősorban építészeket, épületgépészeket, szakági mérnököket, építőanyag gyártókat és forgalmazókat, építőipari cégeket, kivitelezőket, valamint egyetemi hallgatókat várnak, azonban a rendezvény nem csak a szakmának szól. Az előadók gyakorlati tapasztalatikat is megosztják a közönséggel, így például a potenciális építtetők, a közintézmények fenntartói vagy az ingatlanfejlesztők és beruházók is hasznos információkkal gazdagodhatnak.

Az idei konferencia fókusztémái:

  • megépült új magyar passzívházak
  • szakmai újdonságok és innovatív megoldások
  • új passzívház komponensek
  • zéróenergiás építészet, „közel nulla energiaigényű épületek”
  • megújuló források alkalmazása

A szakmai találkozót november 11. és 13. között nyílt napok előzték meg, ahol számos magyarországi passzívház kinyitotta kapuit a látogatók előtt, akik ingyenesen, csoportosan vagy egyénileg, a szervezők által megadott időpontokban tekinthették meg az épületeket. A program célja, hogy az új építésben és felújításban érdekelt építtetők megismerkedhessenek a valóban közel nulla energiaigényű épületek építésével a passzívházépítők, lakók, épülethasználók, üzemeltetők tapasztalatain keresztül.

A Passzívházak és energiahatékony épületek konferenciáját 2009-ben rendezték meg először, az eseményt különös jelentőséggel is bírt, itt adták át ugyanis az első magyar – Szadán megépült – passzívház minősítési tanúsítványát.

- 2016-11-17

Tipp