Az ISO 50001 szabványról

A magas energiaigényű gyártó cégek – különösen azok, melyeket érint az üvegházhatású gázokra vonatkozó törvényi szabályozás – számos előnyt élvezhetnek az ISO 50001 tanúsítvány megszerzéséből.

Miről is szól az ISO 50001 tanúsítvány?

Legfőbb célja, hogy segítse a vállalkozásokat a olyan rendszerek és folyamatok megtervezésében és megvalósításában, melyek javítják az energiahatékony működést (és gyártást). Az ISO 50001 szabvány kialakítása során cél volt, hogy tevékenységtől, iparágtól, mérettől függetlenül minél általánosabban legyen alkalmazható. A szabvány mindenek előtt megköveteli az energiafogyasztás rendszeres mérését, illetve az üvegházhatáú gázok kibocsátásának kontrollját.
Így végső soron a szabvány célja, hogy (a vállalat számára amúgy is költségcsökkentő energia megtakarításon túl) a jelentősebb ipari szereplők folyamatosan javuló energiahatékonysági mutatói a környezetvédelmi célok érvényesülését mozdítsák elő.
Az ISO 50001 más irányítási rendszerektől függetlenül is, vagy más egyéb minőségirányítási, környezetvédelmi, kockázatkezelési rendszerekkel együtt alkalmazható.

Az ISO 50001 előnyei

A Magyar Szabványügyi Testület 2012-ben jelentette be a MSZ EN ISO 50001:2012 szabványt. A minősítés megszerzése a Testület szerint a következő előnyökkel jár (Lsd.: mszt.hu):

• Csökkenő energiafogyasztás, kisebb energiaköltségek
• jobb üzleti teljesítmény
• biztonságosabb energiaellátás
• javuló jogszabályi megfelelés
• innovációösztönzés
• integrálhatóság más irányítási (minőségirányítási, környezetközpontú irányítási, munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási) rendszerekkel
• emelkedő vállalati presztízs, növekvő versenyelőny, motiváltabb munkatársak

Amellett, hogy napjainkban slágertémává vált az otthoni energiatakarékosság, fokozatosan ismertté kezdenek válni az ipari energiairányítási rendszerek, s így az ipari energiafelhasználást kontrolláló szabványok. Becslések szerint az elsősorban ipari energiafogyasztást érintő ISO 50001 szabvány akár világ energiafelhasználásának 60%-ára is hatással lehet! A szabvány követése által kiváltott globális hatás – megfelelő elterjedtség esetén -, nem csak a minősítéssel bíró cég versenyképességére lesz pozitív hatással, hanem az iparág fenntarthatóságára, sőt akár az adott piacra is. (Lsd. Patti Arms, 2014).

Felhasznált irodalom:
Arms, Patti: Taking the Heat Off the Bottom Line When reducing energy costs, reach beyond the ‘low-hanging fruit’ with ISO 50001 (>>)

‘A témáról az energetikus szemével’ – Szakértőnk kiegészítése:

Lengyel Kristóf energetikus (Pannon Építőműhely Kft. energetikai üzletág igazgató) megjegyzése a témához: „A szabvány megfelelő alkalmazása nem csak egyszeri energia-és költségoptimalizálást eredményez, hanem biztosítja a folyamatos fejlődés lehetőségét is. Magyarországon eddig csupán néhány vállalat élt az ISO 50001 energiairányítási szabvány alkalmazásának lehetőségével, de a következő években jelentős robbanás várható a piacon. Ennek oka, hogy a szabvány birtokában mentesülnek azon EU-s szabályozás alól, mely szerint a nagyvállalatoknak négyévente kötelező energia auditot kell végeztetni akkreditált szakemberrel. Arra számítunk, hogy sok vállalat fogja így az ISO tanúsítványt választani, hiszen az az energia auditon túlmenően további energiahatékonyságot eredményező elemeket is tartalmaz.”

- 2015-04-20

Tipp