Az ivóvíz drágább lesz az aranynál?

A Föld felszínének kétharmadát víz borítja, így ez a legnagyobb tömegben előforduló anyag, mennyisége a becslések szerint 1,4 milliárd köbkilométer. Ennek 93,7%-a sós tengervíz, míg a többi édesvíz, azonban ezek többsége jég formájában van jelen.

A víz az élet alapeleme, az élőlények nélkülözhetetlen része. A vízkészletekkel való gazdálkodás és a vizek tisztaságának megőrzése éppen ezért kiemelkedő feladat. Napjainkban a világ népességének mintegy egyharmadának okoz gondot a tiszta vízhez való hozzáférés. A vízkészletek megcsappanása és a pazarló magatartás azonban ennél jóval több embernek okozhat gondot a jövőben. Apró odafigyeléssel már jelentősen hozzájárulhatnak ennek a nélkülözhetetlen energiaforrásnak a minél további megőrzéséhez.

A víz szektorban dolgozik a dolgozók fele

Ma a világ dolgozóinak közel fele – 1,5 milliárd ember – dolgozik a víz szektorában. 2016 témája ezt helyezi középpontba. Az elég mennyiségű és minőségű víz esélyt ad a dolgozóknak az életre és a megélhetésre, illetve lehetőséget teremt megreformálni a gazdaságot és a társadalmat.

Aranyárban lesz a víz?

Az ENSZ szakértői szerint az évszázad végére elképesztően megnő a víz ára, az ivóvíz drágább lehet az aranynál. Mindezek mögött a globális felmelegedés és a meggondolatlan túlfogyasztás áll. A WHO egy tanulmánya szerint egyetlen csésze kávé előállításához 140 liternyi vízre van szükség, 1 kg marhahúséhoz pedig 16 ezer literre. Sokat segíthet, ha hetente egy húsmentes napot iktatunk be az életünkbe.

Így spórolhatunk

Már kis odafigyeléssel is sokat tehetünk környezetünkért.

  • Fürdés helyett válasszuk a zuhanyzást!
  • Fogmosás közben ne folyassuk a csapot!
  • Használjunk mosogatógépet, ha erre nincs lehetőség, ne folyó vízzel mosogassunk!
  • Csak ha valóban szükséges, akkor használjuk teljes WC öblítést!
  • Ha hideg vízre van szükségünk, tartsunk belőle a hűtőben, így nem kell folyatni a csapot, míg a megfelelő hőmérsékletűre hűl.
  • A csöpögő csapot meg kell javítani, mert jelentős mennyiségű víz használódhat el.

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjának.

- 2016-03-22

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>