Biogázerőmű épül a Balatonnál

Biogáz erőmű épül a Balatonnál

Trágyából és növényi eredetű melléktermékekből állít majd elő villamosenergiát a Balatonszabadi határában épülő biogázerőmű, mely 2500 háztartás éves szükségletét fedezheti majd.

A közel 1,4 milliárd forintból – melyből 670 millió forint pályázati támogatás –, a magyar tulajdonú Energreen Kft. beruházásában megvalósuló erőmű 1600 kilowatt teljesítményével a tervek szerint évente 5,2 millió köbméter biogázt lesz képes majd előállítani az alapanyagokból, amelyet aztán egy gázmotoros kiserőműben hasznosít majd villamosenergia és hőenergia előállítására.

Műtrágya helyett

A kiserőmű a biogázból évente közel 10,3 GWh zöldáramot termel majd, mely folyamat mellett a becslések szerint 9,7 GWh hőenergia is keletkezik. Az előállított villamosenergiát a Mavir Zrt.-nek értékesítik, míg az eljárás közben keletkező szilárd és folyékony végtermékeket a mezőgazdasági területeken tudják majd hasznosítani biotrágyaként – ezzel kiváltva a műtrágyát.

Magyar fejlesztés

Ragoncza Ádám, a Nawaro Kft. kivitelező cég ügyvezetője a projektbemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új biogázerőműben magyar fejlesztésű csúcstechnológiát alkalmaznak, melynek legnagyobb erőssége a többi megoldással szemben, hogy állati trágya feldolgozására is alkalmas.

Csökkenti az üvegházhatást

A létesítmény a tervek szerint április végére elkészül, de energiát termelni ősztől kezd. A beruházás révén évente több mint tízezer tonnával csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása. Az erőmű 2-4 ember számára biztosít majd munkahelyet, az üzemeltetőnek pedig évi 300 millió forintos bevétele származhat a villamosenergia előállításából. A tervek szerint a beruházás 7-8 év alatt megtérülhet az elnyert, közel 50 százalékos támogatásnak köszönhetően – írja a napi.hu.

- 2017-04-29

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>