Bioüzemanyag növények nélkül?

Mesterségesen előállított bioüzemanyag

A Harvard Egyetem kutatóinak legújabb, mesterséges fotoszintézissel előállított bioüzemanyaga hatékony eszköze lehet a klímaváltozás elleni harcnak, miközben a drasztikus növénytermesztésnek is véget vethet.

A bionic leaf 2.0 (bionikus levél 2.0) névre keresztelt technológia a víz molekuláinak szétválasztására napelemeket használ. Ezután a hidrogént egy kamrába vezetik, ahol az abban lévő baktérium megeszi, majd egy speciális fémkatalizátor és szén-dioxid segítségével folyékony üzemanyagot állítanak elő. Az eljárásról készült tanulmányt az egyetem a Science tudományos folyóiratban tette közzé.

Kiválthatja az olajkutakat

Az új módszer a növények fotoszintézisét követi le, annak mesterséges verziója. Ha a technológia életképes tud lenni a gazdaságban is, mind az olajkutakat, mind pedig a bioüzemanyag-gyártáshoz szükséges, nagyarányú növénytermesztést is kiválthatja. Daniel Nocera, a Harvard Egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője külön hangsúlyozta, hogy a mesterségesen előállított bioüzemanyag nem jelent majd vetélytársat az élelmiszer-termelésre kialakított mezőgazdasági területekre nézve.

A klímaváltozás ellen

A Virginiai Egyetem márciusban közzétett tanulmánya szerint a világon a termőterületek mintegy négy százalékát használják fel üzemanyaggyártás céljából – főként a kukorica, a répa és a cukornád tömeges mértékű termesztése a jellemző. A bioüzemanyaghoz szükséges növények kitermelése miatt pedig több tízezer kistermelőt üldöztek el a földjeikről. Nocera szerint az új technológia egyszerre védheti meg a földjogokat és csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Hatékonyabb és olcsóbb

Az előállításhoz szükséges napelemek tizedannyi földterületet igényelnek, mint a cukornádtermesztés, továbbá nagy előnye még, hogy a technológia a napenergiát 10 százalékos hatékonysággal képes átalakítani folyékony üzemanyaggá – ez pedig jóval magasabb arány, mint a leggyorsabban növő növények esetében mért egyszázaléknyi hatékonyság.

Nocera hozzátette, ha a közeljövőben megadóztatják a széndioxid-kibocsátást, akkor az innovatív eljárás költséghatékony alternatív energiaforrást jelent majd a befektetők számára.

- 2016-06-27

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>