Csak környezetbarát autóval lehet majd közlekedni Norvégiában

Kilenc év múlva véget ér a benzin- és dízelautók kora a skandináv országban, ugyanis 2025 után már csak elektromos és hidrogén meghajtású autókkal lehet majd közlekedni – áll az új közlekedési stratégiában.

Norvégia élen jár a környezettudatos közlekedésben, ugyanis már minden negyedik új autó elektromos meghajtású. A zöld autók tulajdonosai számos előnyt élvezhetnek: adókedvezményeket igényelhetnek, szabadon használhatják a buszsávokat, ráadásul díjmentesen parkolhatnak.

A német Manager Magazin online oldalán közölte, mindez csak a kezdet, hiszen 2025 után már csak és kizárólag az e-autók kerülhetnek forgalomba.

– 2025 után a személygépkocsiknak, buszoknak és könnyű haszongépjárműveknek nulla károsanyag-kibocsátásúnak kell lenniük – áll az új közlekedési stratégiában. Azoknak az autóknak a számát, melyek nem vegyes üzeműek, hanem kizárólag belső égésű motorral mennek, pedig már az azt megelőző években jelentősen visszaszorítanák.

A program célja, hogy 2030-ig a károsanyag-kibocsátás a norvég autóipari szektorban a felére csökkenjen. A stratégia arra is kitér, hogy a hajók és a kompok is árammal közlekednek majd, amihez új intermodális csomópontokat is létesíteni kell.

Kevesebb károsanyag-kibocsátás

Tavaly Norvégiában már történtek radikális változások a közlekedésben: a 900 darabos elektromos flottával rendelkező norvég posta további 240-el bővült. Ebbe autók, motorok, robogók, quadok és targoncák is beletartoznak. A Renault által rendelkezésre bocsátott járművek közül a Kangoo legnagyobb változatát nem csak küldemények, hanem személyek szállítását is lehetővé teszi.

 

- 2016-03-30

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>