Divatkollekció műanyag szemétből

tengeri-hulladek-ruhazat

A Földközi-tengeren felgyülemlett műanyag hulladékot kétszáz spanyol halászhajó igyekszik összegyűjteni, egy madridi gyár megbízásából. Ennek oka, hogy a gyár újrahasznosítási technológiával gyárt textil alapanyagot a szemétből, egy ruházati márka számára.

 „Firenzében  júniusban mutatják majd be az első olyan divat kollekciót, melynek alapanyaga a Földközi-tengerben úszó hulladékból készült”- tudhattuk meg a spanyol Javier Goyeneche-től, az Ecoalf 45 éves elnökétől.  Az Ecoalf, olyan előkelő üzletekben árulja majd az ebből készült kabátokat, hátizsákokat, mint például a londoni Harrods vagy a Bloomingdale New Yorkban.

Hulladék feldolgozás az ECOALF-nál

A madridi cég 2010-ben indult. 2015-ben éves bevétele 4.500.000 € volt. Mára már egy olyan “új generációs” ruha kollekcióival büszkélkedhetnek, melyet a szárazföldön összegyűjtött műanyag palackokból, és használt gumiabroncsokból újrahasznosított anyagokból valósítottak meg. ” Lejjebb már nem tudunk olajért ásni a földben ” – nyilatkozza az alapító – „Ahol mások hulladékot, ott mi olyan alapanyagot látunk, melyet hála kutatásainknak és  fejlesztéseinknek, képesek vagyunk használható textilipari alapanyaggá alakítani.”  

A Földközi-tenger, mint „ hulladék lerakat”

A tengeri teknősök az úszkáló műanyag zacskókat étvágygerjesztő medúzáknak tekintik, annak ellenére, hogy lenyelésükkel nem kis szenvedést okoznak maguknak – hívja fel a figyelmet plakátjával a Surf Rider egyesület.  Ez a műanyag, testükből való távozás után sokkal kisebb darabokra esik szét, így más, kisebb méretű élőlények számára válik újra elfogyaszthatóvá.   Ebből a gyakorlatilag elenyészhetetlen alapanyagból tonnaszám kerül időről időre a világ óceánjaiba.  Azon kívül hogy erre a sajnálatos tényre  szimbolikus gesztusként is felhívhatjuk a figyelmet, ezt a rengeteg  szemetet  újrahasznosítva ruhagyártásra is felhasználhatjuk.

2010-ben, 5 és 13 millió tonna műanyag hulladékot temettek el az óceánok egy nemzetközi tanulmány szerint, jelent meg februárban a Science folyóiratban. A 2015-re az előrejelzések szerint 9 millió tonna, 2014-ben, egy nemzetközi tanulmány becslése szerint legalább 269 000 tonna műanyag hulladék az óceánokba. Az öt óceán után,” a Földközi-tenger a hatodik nagy régió a bolygón műanyag hulladék felhalmozódás területén” figyelmeztettek áprilisában a Cadizi egyetem tudósai (Andalúzia).Ebben a majdnem zárt tengerszakaszban, műanyag hulladékokat találtak kis halak, tengeri madarak, ámbráscetek  gyomrában is…  ” Különösen a tengeri teknősök pusztulhatnak el  bélelzáródás következtében, miután lenyelik a medúzának nézett  műanyag táskákat “– nyilatkozta az AFP hírügynökségnek  Xema Gil állatorvos, Valenciai község Wildlife faunavédelmi Központjából .  “Mivel Spanyolországban  naponta 4 millió palack kerül a szemétbe, a műanyag palack egy társadalmi problémává vált “ -mondja Gabriel Buldu, a Compania PET kereskedelmi igazgatója (az ország  egyik legnagyobb újrahasznosító vállalata .leányvállalata az olasz Dentis) Az első tonna, halászok által begyűjtött szemét, egy chiva-i gyárban Valencia közelében decemberben kerül átalakításra. Itt egy gyárlátogatás, igazi ökológiai lecke: az újrahasznosítási folyamat annyira összetett, hogy a látogató, aki ebben részt vett, már soha többé nem lesz képes olyan könnyedséggel műanyagot eldobni, mint korábban. A palackokat munkások vagy automata gépsorok lapítják, forrázzák, összerázzák, majd apró pelyhekként végzik távozva az óriási turmixgépre hasonlító szerkezetből.

Ruhanemű hulladékból

Januártól a tengerből származó hulladék spanyol girona-i (Katalónia) Antex cég által alakul textilipari alapanyaggá, ezután kerül az Ecoalf–hoz, akik ebből készítik el kollekciójukat- fürdőruhát, kabátokat, táskákat, cipőket “Az első 35% műanyag hulladék a tengeri, 65% a földi eredetű” – mondja Javier Goyeneche, kinek végső célja egy 100% -ban tengeri szemétből újrahasznosított fonal előállítása.  ” Ez az egyik módja annak, hogy az emberek tudatára ébredjenek, mi is történik a Földközi-tenger vizeiben”.

Márk Éva

- 2016-01-11

Tipp

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>