Divatkollekció műanyag szemétből

tengeri-hulladek-ruhazat

A Földközi-tengeren felgyülemlett műanyag hulladékot kétszáz spanyol halászhajó igyekszik összegyűjteni, egy madridi gyár megbízásából. Ennek oka, hogy a gyár újrahasznosítási technológiával gyárt textil alapanyagot a szemétből, egy ruházati márka számára.

 „Firenzében  júniusban mutatják majd be az első olyan divat kollekciót, melynek alapanyaga a Földközi-tengerben úszó hulladékból készült”- tudhattuk meg a spanyol Javier Goyeneche-től, az Ecoalf 45 éves elnökétől.  Az Ecoalf, olyan előkelő üzletekben árulja majd az ebből készült kabátokat, hátizsákokat, mint például a londoni Harrods vagy a Bloomingdale New Yorkban.

Hulladék feldolgozás az ECOALF-nál

A madridi cég 2010-ben indult. 2015-ben éves bevétele 4.500.000 € volt. Mára már egy olyan “új generációs” ruha kollekcióival büszkélkedhetnek, melyet a szárazföldön összegyűjtött műanyag palackokból, és használt gumiabroncsokból újrahasznosított anyagokból valósítottak meg. ” Lejjebb már nem tudunk olajért ásni a földben ” – nyilatkozza az alapító – „Ahol mások hulladékot, ott mi olyan alapanyagot látunk, melyet hála kutatásainknak és  fejlesztéseinknek, képesek vagyunk használható textilipari alapanyaggá alakítani.”  

A Földközi-tenger, mint „ hulladék lerakat”

A tengeri teknősök az úszkáló műanyag zacskókat étvágygerjesztő medúzáknak tekintik, annak ellenére, hogy lenyelésükkel nem kis szenvedést okoznak maguknak – hívja fel a figyelmet plakátjával a Surf Rider egyesület.  Ez a műanyag, testükből való távozás után sokkal kisebb darabokra esik szét, így más, kisebb méretű élőlények számára válik újra elfogyaszthatóvá.   Ebből a gyakorlatilag elenyészhetetlen alapanyagból tonnaszám kerül időről időre a világ óceánjaiba.  Azon kívül hogy erre a sajnálatos tényre  szimbolikus gesztusként is felhívhatjuk a figyelmet, ezt a rengeteg  szemetet  újrahasznosítva ruhagyártásra is felhasználhatjuk.

2010-ben, 5 és 13 millió tonna műanyag hulladékot temettek el az óceánok egy nemzetközi tanulmány szerint, jelent meg februárban a Science folyóiratban. A 2015-re az előrejelzések szerint 9 millió tonna, 2014-ben, egy nemzetközi tanulmány becslése szerint legalább 269 000 tonna műanyag hulladék az óceánokba. Az öt óceán után,” a Földközi-tenger a hatodik nagy régió a bolygón műanyag hulladék felhalmozódás területén” figyelmeztettek áprilisában a Cadizi egyetem tudósai (Andalúzia).Ebben a majdnem zárt tengerszakaszban, műanyag hulladékokat találtak kis halak, tengeri madarak, ámbráscetek  gyomrában is…  ” Különösen a tengeri teknősök pusztulhatnak el  bélelzáródás következtében, miután lenyelik a medúzának nézett  műanyag táskákat “– nyilatkozta az AFP hírügynökségnek  Xema Gil állatorvos, Valenciai község Wildlife faunavédelmi Központjából .  “Mivel Spanyolországban  naponta 4 millió palack kerül a szemétbe, a műanyag palack egy társadalmi problémává vált “ -mondja Gabriel Buldu, a Compania PET kereskedelmi igazgatója (az ország  egyik legnagyobb újrahasznosító vállalata .leányvállalata az olasz Dentis) Az első tonna, halászok által begyűjtött szemét, egy chiva-i gyárban Valencia közelében decemberben kerül átalakításra. Itt egy gyárlátogatás, igazi ökológiai lecke: az újrahasznosítási folyamat annyira összetett, hogy a látogató, aki ebben részt vett, már soha többé nem lesz képes olyan könnyedséggel műanyagot eldobni, mint korábban. A palackokat munkások vagy automata gépsorok lapítják, forrázzák, összerázzák, majd apró pelyhekként végzik távozva az óriási turmixgépre hasonlító szerkezetből.

Ruhanemű hulladékból

Januártól a tengerből származó hulladék spanyol girona-i (Katalónia) Antex cég által alakul textilipari alapanyaggá, ezután kerül az Ecoalf–hoz, akik ebből készítik el kollekciójukat- fürdőruhát, kabátokat, táskákat, cipőket “Az első 35% műanyag hulladék a tengeri, 65% a földi eredetű” – mondja Javier Goyeneche, kinek végső célja egy 100% -ban tengeri szemétből újrahasznosított fonal előállítása.  ” Ez az egyik módja annak, hogy az emberek tudatára ébredjenek, mi is történik a Földközi-tenger vizeiben”.

Márk Éva

- 2016-01-11

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>