Drónokkal a geotermikus titkok nyomában

Drónokkal a geotermikus titkok nyomában

Egy friss tanulmány szerint a hőkamerákkal felszerelt drónokkal lehetővé válik a nehezen hozzáférhető vagy veszélyes terepen lévő, geotermikus adottságokkal bíró területek feltérképezése.

A University of Auckland kutatóinak a közelmúltban megjelent cikke arról számolt be, hogy a hőkamerák hogyan segíthetik a geotermikus „titkok” feltárását – a szakemberek szerint a drónok által készített felvételek áttörést hozhatnak a geotermiában.

Pontos és megbízható adatok

A felmérés során a drónnal egy közel hatezer képből álló mozaikot készítettek Waikite geotermikus területéről – a kutatók úgy gondolják, hogy ez a legnagyobb ilyen jellegű kép, amit valaha publikáltak –, valamint sikerült távolról rögzíteniük egy megközelíthetetlen tó pontos hőmérsékletét is.

„A drónokat már rutinszerűen használják arra, hogy légifelvételeket és digitális domborzati modelleket készítsenek velük. A termikus érzékelők pedig most újabb hasznos adatokat szolgáltathatnak azáltal, hogy nagy felbontású, légi, geotermikus ortofotókat készítenek. Ez a technológia lehetővé teszi a termálfürdők területének gyors és biztonságos feltérképezését, ezek ugyanis sokszor megközelíthetetlenek vagy veszélyes helyen vannak” – olvasható a University of Auckland kutatónak cikkében.

A hőkamerával felszerelt drónok képesek

  • hőmérséklet-kalibrált, termikus, infravörös ortofotót készíteni a geotermikus területekről,
  • hiteles hőfényképet adni a termikus patakokról és tavakról,
  • légifotót és digitális domborzati modellt készíteni, valamint
  • pontos hőtérképeket szolgáltatni a nagy, sokszor megközelíthetetlen geotermikus környezetről.
- 2016-07-14

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>