Ég veled nejlonzacskó!

Ég veled nejlonzacskó!

Tavaly áprilisban szavazta meg az Európai parlament azt a szabály, miszerint az unió tagországaiban csökkenteni kell a leginkább környezetszennyező zacskók, azaz a nejlonzacskók használatát.

Hazánkban augusztusban születhet kormányrendelet a leggyakoribb tasakok használatának csökkentéséről.

Margrete Auken dán zöldpárti képviselő, a téma parlamenti felelőse ekképp nyilatkozott: “Ezzel a jogszabállyal mindenki jól jár. Hatalmas környezeti problémáról van szó: nejlonzacskók milliárdjai végzik közvetlenül a természetben, kezeletlen hulladékként. Ez tönkreteszi a természetet, káros a madarakra, a halakra, tehát tennünk kell valamit”.

Van választási lehetőség

Az uniós rendelet szerint a tagállamoknak két szabályozás közül kell kiválasztaniuk a számukra kedvezőt. Az egyik lehetőség, hogy a könnyű műanyag zacskók személyenkénti éves felhasználását 2019 végéig 90 darab alá, 2025 végéig pedig 40 darab alá szorítják. A másik opció, hogy az adott ország garantálja, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kapnak ingyen nejlonzsákot.

Augusztusban lesz döntés

Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium felel az ügyért. A kormány hivatalos weboldalán elérhető a második félévi jogalkotási terv, mely szerint a tárca augusztusban dönt arról, hogyan módosítja a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló rendeletet.

Hatalmas károkat okoz

Egy, az Európai Parlament oldalán közzétett felmérés szerint 2010-ben az unió lakosai személyenként 198 nejlonzacskót használtak el, a szemétben végzett nejlonok száma pedig több mint nyolcmilliárd volt. Azért, hogy ez a szám ne nőhessen tovább, változásokat kell eszközölni.

A hazánkban is előszeretettel használt műanyag zacskók többsége ugyanis nem használható újra, és hatalmas környezeti károkat okozhatnak a természetes vizekben és a vízi ökoszisztémában egyaránt.

- 2016-08-02

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>