Egy igazán energiahatékony hotel

A Hyatt Regency London – The Churchill hotelről:

A hotelnek 2012-ben ítélte oda a Hyatt saját “Doing It All” díját. A díj elismeri azokat a kezdeményezéseket és eredményeket, amelyeket a szálloda ért el a 2006. és 2012. közötti időszakban. A számokat látva van okunk meglepődni: az energiafogyasztást négyzetméterenként 16,6%-kal, a vendégéjszakánkénti vízfogyasztást 37%-kal, a keletkezett hulladékmennyiséget 11%-kal csökkentették 2010. és 2012. között. Mindezeket az eredményeket úgy érték el, hogy a szálloda bevétele folyamatosan növekedett.

A villamosenergia-megtakarítás

A világítást úgy alakították át, hogy az izzókat LED-ekre cserélték, illetve számos mérőpontot helyeztek el, melyek csak néhány fényforrást aktiváltak, így a lehető legalaposabban lehet szabályozni a világítást. Ez a változtatás 25%-os energiamegtakarítást eredményezett a világítás költségeiben. A korszerűtlen hűtőszekrények lecserélésre ezen felül évi 45.000 font megtakarítást jelentett.

Vízfogyasztás

A vízfogyasztás drámai csökkentését igen egyszerű eszközökkel valósították meg. Alacsony vízátengedésű zuhanyrózsákat és csapokat szereltek fel, ami önmagában 20%-os megtakarítást jelentett, míg további 10% megtakarítás volt nyerhető új mosogatógépek üzembe állításával, ami még a vegyszerhasználatot is csökkentette

Hulladék gazdálkodás

A hulladéktermelés mérséklésében a munkatársak szemléletformálása játszott fontos szerepet. A hotel alkalmazottjainak filmet vetítettek a szállodában keletkező hulladékról, valamint annak kezeléséről, így mindenki megtanulhatta, hogy személyesen ő hogyan járulhat hozzá a keletkező hulladékmennyiség minimalizálásához.
A legfontosabb tanulásgok
A hotel tapasztalatai szerint a legfontosabb az volt, hogy pontosan megjelöljék, mi használja a legtöbb energiát, majd a fő energiavámpírokat likvidálják fontossági sorrendben. A szigorú felügyelet pl. a kazánok esetében 8%-os gázmegtakarítást eredményezett bármiféle technikai átalakítás nélkül.

A Hyatt Regency London – The Churchill példája rávilágított, hogy igen komoly különbségek figyelhetők meg a hasonló profilú és nívójú szállodák között az energiahatékonyság szintjében. A hotel hulladékgazdálkodásának javítása pedig egyértelműen rávilágított a személyzet szerepére; akiket nem kioktatni, hanem bevonni kell feladatokba a hatékony működés érdekében.
Fontos észrevenni: a Hyattben a jelentős megtakarítást eredményező intézkedések vagy olcsók vagy teljesen ingyenesek voltak!
(A greenhotelier cikke alapján)

„Szakértőnk kiegészítése: ‘A téma az energetikus szemével’ ”

Lengyel Kristóf energetikus, a Pannon Építőműhely Kft. energetikai üzletág igazgatója megjegyzése a témához: A hoteleknek sokféle igényhez kell alkalmazkodniuk. Egyrészt az érkező vendégek igényeinek maximális kiszolgálását, másrészt a versenyképességet is szem előtt kell tartaniuk, és ezzel párhuzamosan a háttérben észrevétlenül biztosítaniuk kell a zavartalan működést, mely valójában a bevételekhez képest időnként aránytalanul nagy energiaköltségekkel jár.

A kihasználtság fokának és az igényeknek a változékonysága, az időbeni eltérések nehézkessé teszik az üzemeltetés rugalmas alkalmazkodását és ez sokszor jelentkezik a költségvetésben. Napjaink innovatív eszközrendszere és mérnöki megoldásai erre a problémára megoldást jelentenek hazánkban is.

A költségeket oly módon optimalizáljuk,
* hogy az egyrészt ne befolyásolja a vendégek zavartalan kényelmét, az üzemeltetés folyamatosságát,
* másrészt az elért megtakarítások további megtakarítást eredményező energetikai fejlesztéseket tegyenek lehetővé.

A hotelek speciális igényeihez igazított Energia megtakarítási programunk olyan szolgáltatásokat kínál Önöknek, mely több esetben ’önfinanszírozó’ rendszerként működhet.

- 2015-04-20

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>