Egy jó példa a köz-, vállalati- és magánszféra összefogására: Boston

energiahatékony város

Boston az Egyesült Államok leginkább energiahatékony városa. Köszönheti ezt elsősorban a Renew Boston programnak. Miből is áll egy amerikai nagyváros energiahatékonysági programja?

Az USA nagyvárosainak energiahatékonyságát egy “scorecard” segítségével hasonlították össze, melyben maximum 100 pont szerezhető. A pontokat a következő részterületek adják:
-építéspolitika (max 29 pont)
-közlekedéspolitika (max 28 pont)
-energetikai- és vízpolitkai programok (max 18 pont)
-önkormányzati intézkedések (max 15 pont)
-közösségi kezdeményezések (max 10 pont)

Állami és privát együttműködés

A Renew Boston program több területet fog át. A program állami és privát együttműködésen alapul, deklarált célja az energiahatékonyság növelése, az alternatív energiaforrások terjesztése, valamint a lakossági energiafelhasználás csökkentése. A kormányzat ezen kívül az adózás szelektív ösztönzőjével dolgozik, s programban részt vevők akár 75%-os kedvezményt kaphatnak, maximum 2000 USD erejéig, ha hőszigetést vagy nyílászárócserét végeztetnek el.

Ki finanszírozza a programot?

Jórészt mindenki, ugyanis a bostoniak villanyszámláin megjelenik egy kisebb tétel, ami kb. a számla végösszegének 5%-át adja; s ez finanszírozza a programot.
A program megvalósítói az otthoni energiatakarékossági tippeket workshopokon, illetve egy weboldalon mutatják be. Nem meglepő, a Renew Boston programot azzal népszerűsítették, hogy egyrészt csökkenteni lehet segítségével az energiaszámlákat, valamint a korszerűsítési munkálatok új munkahelyeket hoznak létre. A program keretein belül a következőket ajánlják a résztvevőknek:

• Ingyenes energiahatékonysági tanácsadás: a program szakértői kimennek a részvevők házaiba, és felmérik azokat a pontokat, melyek energiát pazarlóak
• A villanyáram-fogyasztás csökkentésére vonatkozó tanácsok: az izzók lecserélésre, hatékonyabb világításra vonatkozó tippeket adnak, míg a vízfogyasztás csökkentésére speciális zuhanyrózsákat kínálnak, valamint bemutatnak korszerűbb termosztát típusokat
• A programban részt vevő szakemberek a klímaberendezések vizsgálatát, tisztítását is támogatják, valamint megvizsgálják az elektromos vezetékeket (sőt ezeknek a felújítása is támogatott).

A program ráadásul 0%-os hitellehetőséget kínál azoknak, akik napelemeket vásárolnak, tetőszigetelést végeznek, vagy átfogó fűtésfelújítást valósítanak meg. Úgy tűnik, hogy a program a lehető leggyakorlatiasabb, s különösen szimpatikus benne, hogy a villamosenergia-fogyasztásból finanszírozzák meg a villamosenergia-csökkentés díját. Így teszik – igazán könnyen beláthatóan – érdekeltté a bostoni lakosokat a programban való részvételben.

- 2015-04-20

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>