Egy órányi sötétség a fényesebb jövőért

Összesen 172 ország csatlakozott a Föld Órája kampányhoz

idén, ezzel az akció rekordot döntött. Szombaton a fények a világ 1400 jelentőségteljes pontján pontban 20 óra 30 perckor hunytak ki – ottani idő szerint. Az akció mára az éghajlatváltozás elleni küzdelem és tettek szimbólumává vált.

Legelsőként Óceánia borult sötétségbe, majd a Föld Órája végigsöpört a világon, hogy hirdesse, hogy együtt változtathatunk az éghajlatváltozáson. Világszerte mintegy 42 ezer, a Föld Órájához kapcsolódó eseménnyel ünnepeltek. Többek között kialudtak a párizsi Eiffel-torony, a San Francisco-i Golden Gate híd, a Kínai Nagy Fal, a londoni Big Ben, valamint a New York-i Empire State Building fényei, továbbá 40, a Világörökségi listán szereplő látványosság is elsötétült, mint például a Skóciában található Edingburgh-i vár vagy a Budai várnegyed.

A Föld Óráját Magyarországon is megtartották, hazánkban mintegy 70 település csatlakozott a Föld Órájához. A WWF Magyarország idén Vácot választotta a 2015. évi Föld Órája Fővárosának. A település azzal érdemelte ki a WWF Magyarország elismerését, hogy az esemény előtt önkéntes akció keretében, 515 ember munkájával összesen 14,5 hektárnyi területet tisztítottak meg, ami pontosan 5 143 kg szeméttől szabadította meg a várost, továbbá számos cserjét, bokrot és fát is telepítettek a „zöldítő napon”.

Itthon a legkisebb település, amely csatlakozott az akcióhoz, a 319 lakosú Uppony, melynek lakosai szombaton az egész települést megtisztították, ezzel példát mutatva, hogy elég csupán egyetlen napnyi összefogás is a tisztább és zöldebb környezetért.

A Föld Órája a 60 perc sötétségen túl a valódi tettekről és a változásról szól. Világszinten több mint 80 igazi eredmény született az éghajlatváltozás mérsékléséért, amely a Föld Órája kezdeményezés erejét mutatja. 100.000 aláírást gyűjtöttek össze például az oroszországi sarkvidéki olaj-feltárások ellen. De a Föld Órája idei célkitűzései között szerepelt a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés biztosítása Thaiföldön, Tanzániában és a Fülöp szigeteken, illetve néhány fenntarthatóságot célzó törvénytervezet elfogadtatása Ugandában, Nepálban és Malajziában is. Minden egyes ilyen tett egy újabb esélyt ad arra, hogy mi emberek tovább élvezhessük a természet ajándékait. Hiszen a Földnek nincsen szüksége ránk. Nekünk embereknek van szükségünk a Földre és mindarra, amit adni tud” – mondta el Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

- 2015-04-02

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>