Egy órával több pihenés jutott

Elkezdődött a téli időszámítás, ma hajnalban 3-ról 2 órára kellett visszaállítani az órákat. Minderre energiamegtakarítás és környezetvédelmi szempontból van szükség.

Október 25-én, vasárnap kora hajnalban megkezdődött a téli időszámítás. Nem csak többet aludhattunk, hanem jelentős mennyiségű áramot is megspórolunk az óra visszaállításával. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) méréseiből kiderül: Magyarország az átállítással évente hozzávetőleg 120 ezer MWh villamos energiát spórol meg. Ez 30-40 háztartás éves energiaszükségletét teszi ki; vagy másképpen: egy közepes nagyságú hazai város teljes éves fogyasztása takarítjuk meg.

Európa minden területén egységesen használják az óraátállítás módszerét. Március 20. és szeptember 22. között, a tavaszitól egészen az őszi napéjegyenlőségig a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Így nyáron, amikor több a természetes napfény, lényegesen kevesebb világítást használnak.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni.

Az idő pénz. A MAVIR számításai szerint a magyar lakosok nyaranta közel 4-5 milliárd forint megtakarítást érnek el. A kevesebb fogyasztás pedig kevesebb károsanyag kibocsátást eredményez, vagyis még a környezetet is védjük általa.

 

- 2015-10-25

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>