Egy tető, mely szép a szemnek és jó a világnak

Zöldtető. Nem túl gyakran halljuk még ezt a kifejezést, de lassan belopózik hazánkba is ez a hatalmas lehetősége az energia megtakarításának. De mi is ez? Az biztos, hogy szép látványt nyújt. És az is biztos, hogy csökkenti a kiadásokat.

Ez utóbbi hogyan lehetséges? Úgy, hogy a zöldtető megvédi az extrém hőmérsékletektől a tetőszigetelést, jöhet jégeső és más időjárási viszontagság, a zöldtető maximális védelmet nyújt, ezzel megduplázva a tetőszigetelés élettartamát.

A zöldtetőknek két típusát különböztetjük meg:

 1. Extenzív: ebben az esetben a növényeket 5-10 cm-es ültetőközegbe ültetjük. Olyan fajtákat kell választani, melyek a helyi klímán már bizonyították szívósságukat.
 2. Intenzív: itt már minimum 30 cm az ültetőközeg mérete, a kertészeti réteg mélységét a statikai terhelhetőséghez kell igazítani, de ha elég mély a talaj, akár kisebb fák is ültethetők a tetőre.

A zöldtető számtalan előnnyel jár:

 1. Azzal, hogy az éves csapadékmennyiség 40-90%-át eltárolja, hogy aztán elpárologtassa, tehermentesíti a ház csatornarendszerét, így ez a megoldás nem csak az épület hűtéséhez, de a levegő párásításához, illetve a finomporok lekötéséhez is hatékonyan hozzájárul.
 2. Kitűnő hőszigetelő tulajdonsággal bír, és a hőt is jól tárolja. Így nyáron a hűtéskor, télen pedig a ház lehűlése ellen jön jól a zöldtető.
 3. A zöldtető számos állatfajnak adja vissza az életterét, ez pedig a természetben okozott károkat enyhíti.
 4. Egy telek megvásárlásával két teret kapunk. Manapság a zöldtetők már a modern építészet fontos részét képezi, és a felhasználhatóságnak csak a képzelet szabhat határt.
 5. A szmogos városban tisztítja a levegőt azzal, hogy oxigént termel.
 6. Hatékonyan járul hozzá a beszűrődő zaj csökkentéséhez.
 7. A zöldfelületek fényelnyelő képessége hosszú távon nagy szerepet kaphat a városok környezetvédelmében is.

Mielőtt azonban hozzákezdenénk beültetni tetőnket, nem árt figyelembe venni pár igen fontos tényezőt:

 • Alapvető feltétel a kifogástalan vízszigetelés.
 • Csak olyan szakembert bízzunk meg a kivitelezéssel, aki több évre vállal a munkája után garanciát és jó referenciákat tud felmutatni.
 • Mivel az ültetett növényeknek száraz, alacsony nedvességtartalmú helyen és szélsőséges viszonyok között kell fejlődniük, ezért úgy kell megválasztanunk a fajtákat, hogy azok jól tűrjék a szárazságot, valamint minimális ápolást és gondozást igényelnek
 • A zöldtető minden olyan tetőre és lapostetőre kialakítható, amelynek dőlésszöge 30° alatti.

A zöldtetők a városi építészetben is nagyon fontosak, ugyanis manapság, mikor egyre csak zsugorodik a zöld területek mérete, nem hagyhatjuk, hogy az emberre ártalmas mértékű legyen az okozott kár mértéke.

- 2013-11-30

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)