Egy új kukoricafajta a környezetszennyezés ellen

Új kukoricafajta a környezetszennyezés ellen

A kukoricából készült bioetanol rendkívül fontos a környezetvédelem szempontjából, ezzel az új hibridkukoricával pedig még a bioüzemanyag előállításának költsége is jelentősen csökkenthető.

A kukorica köztudottan a bioetanol egyik fő alapanyaga, azonban az előállítás és feldolgozás szempontjából különösen fontos, hogy ezek a folyamatok a lehető leghatékonyabbak legyenek.

Ezt a hatékonyságot szem előtt tartva fejlesztette ki a Syngenta cég nemesített kukoricahibridjét, mely amellett, hogy minimalizálja a bioetanolkészítés költségeit, a környezeti terhelésben is jobb mutatókkal rendelkezik a többi kukoricafajtánál.

Olcsóbb bioüzemanyag

Az Enogen névre keresztelt hibridben a keményítő lebontásához nélkülözhetetlen alfa-amiláz enzim közvetlenül a termésben található, ezzel gyorsabbá és hatékonyabbá válik a fermentáció, mely folyamat eredményeként végül bioüzemanyag készül a csöves növényből.

Az új fajtának köszönhetően – megfelelő termesztési és keverési arány mellett – a gyártóüzemek elhagyhatják a korábbi gyakorlatot, miszerint a kukoricához külön adagolják az alfa-amilázt a feldolgozás során. A Syngenta szerint ennek köszönhetően mintegy 20 százalékkal csökkenthető a bioetanol előállításának szén-dioxid lábnyoma, továbbá a vízfelhasználást 6, az áramfogyasztást pedig 3 százalékkal mérsékelheti az új növény használata.

Nagy az érdeklődés

A hibridkukorica iránt a cég tájékoztatása szerint már van érdeklődés a gyártócégek részéről, az Egyesült Államok ötödik legnagyobb etanolgyártója, a Tharaldson már jelezte is, hogy megkezdi az Enagon alkalmazását.

Az új kukoricafajta a bioüzemanyag-előállítás mellett takarmányként és élelmiszercélú felhasználásra is tökéletesen megfelel, a többi fajtától csupán magasabb cukortartalmában tér el.

- 2016-10-19

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>