Egyre több elektromos töltőállomás épül

Egyre több elektromos töltőállomás épül

A városvezetés tervei szerint a fővárosban csak elektromos autók kapnak majd taxiengedélyt a jövőben.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes ezt a Liszt Ferenc Repülőtéren a Főtaxi Zrt. által telepített, elektromos taxiknak létrehozott töltőállomás átadásán mondta el. Beszélt arról is, miszerint az önkormányzat fontosnak tartja a környezetvédelmet, és ezért a közelmúltban a tömegközlekedés terén is lépéseket tettek – a kötöttpályás közlekedés, valamint a buszflotta fejlesztése is a környezetvédelmi célokat szolgálta –, továbbá a P+R parkolók építésénél is fontos szempontként kezelik az elektromos töltőállomások kialakítását.

Ezernél is több töltőállomás

A főpolgármester-helyettes úgy véli, Budapest hamarosan utolérheti a nyugati nagyvárosokat a közlekedésbarát közlekedésben, és ehhez nagyban hozzájárulhat a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött megállapodás is, melynek értelmében a következő 2-3 évben ezernél is több töltőállomást telepítenek szerte a fővárosban. Emellett az önkormányzat olyan szabályozási rendszert tervez kialakítani, mely elősegítheti az elektromos járművek elterjedését.

Megdőlhet az utasrekord

Az átadáson Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi és közkapcsolati igazgatója is megszólalt. Elmondta, hogy a reptér 2015-ben indította el környezetvédelmi programját, melynek kiemelt területe a környezetbarát közlekedés. Az igazgató szerint idén is megdőlhet a Liszt Ferenc Repülőtér utasforgalmi rekordja, köszönhetően az idén megrendezésre kerülő budapesti vizes világbajnokságnak, illetve más sport- és kulturális eseményeknek. Ezért a megnövekedett igények miatt további fejlesztéseket is terveznek – hamarosan újabb töltőállomásokat adnak majd át. Szarvas hozzáfűzte, hogy az elektromos mobilitás fejlesztése fontos részét képezi a repülőtér 50 milliárd forintos modernizációs programjának.

Fejlődik az országos töltőhálózat

A fővároson kívül az ország más területein is fejlődik az elektromos töltőállomások infrastruktúrája, a 15 ezer főnél több lakosú települések összesen 1,25 milliárd forint hozzájárulást kaphatnak töltőállomások telepítésére, valamint az elektromos gépjárművek vásárlói is számíthatnak támogatásra – ezt már Dávid Alíz, a Jedlik Ányos Klaszter ügyvezető igazgatója mondta el a repülőtéren telepített, új töltőállomás hivatalos átadásán.

- 2017-02-19

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>