Egyre több faj van veszélyben miattunk

Egy év alatt több százzal emelkedett a kihalás fenyegette állat- és növényfajon száma, jelenleg 23 ezer ilyen fajt tartanak számon – ez derült ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legfrissebb vörös listájából.

 

A növényfajok kihalásában nagy szerepet játszik az is, hogy egyre több gyógynövényt gyűjtenek be orvosi céllal, ehhez társul az életterek lerombolása is. Indiában 44 gyógynövényt vettek fel a veszélyeztetett kategóriába. A növények gyökereit és gumóit elsősorban a homeopátiás és az ájurvédikus orvoslásban használják fel, és egyre intenzívebben gyűjtik őket.

 

Az ázsiai trópusokon több orchideaféle került veszélybe. Bár ezeknek a növényeknek a kereskedelmét a CITES, a veszélyeztetett állat- és növényfajok kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény szabályozza, illegális kereskedelmük virágzik. Azzal, hogy a vadon élő példányok eltűnnek, veszélybe kerül a növények genetikai sokszínűsége.

 

A veszélyeztetett növény- és állatfajok nagy iramú pusztulásának hátterében főként az életterük elvesztése vagy romlása, más fajok térnyerése, valamint az illegális kereskedem áll. A most kiadott vörös lista elkészítéséhez a világszervezet több mint 77 ezer fajt vizsgált meg veszélyeztetettségi szempontok alapján.

 

A lista egyfajta ébresztő felhívás, ami a természet egyre fokozódó sebezhetőségére figyelmeztet” – mondta Inger Andersen, az IUCN igazgatója.

 

Az oroszlán, az afrikai aranymacska és az új-zélandi oroszlánfóka még mindig a veszélyeztetett fajok között van. Ugyan az oroszlánok állományának megőrzésére Afrikában sikeres lépéseket tettek, a kontinens keleti és nyugati részén mégis jelentősen csökkent a faj egyedszáma az IUCN jelentése szerint. Ezt elsősorban az állatok és a földművesek közötti konfliktusok, az oroszlánok csontjaival és testrészeivel való illegális kereskedelem, valamint a túlvadászat miatt a zsákmányállatok számának visszaesése okozza.

 

Az IUCN beszámolt az ibériai hiúz megmentésének sikertörténetéről is: a macskaféle állományát az elmúlt tíz évben sikerült megháromszorozni, jelenleg már mintegy 150 felnőtt ibériai hiúzról tudnak.

- 2015-06-28

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>