Egyre több helyen parkolhatnak ingyen zöld rendszámmal

Márciustól újabb városokkal – Debrecennel és Kaposvárral – bővült az a lista, ahol a zöld rendszámú autók díjmentesen parkolhatnak. Hasonló szabályozások vannak érvényben Székesfehérváron, Szolnokon és Pécsen is. A Fővárosi Közgyűlés múlt év decemberében hozta meg a zöld rendszámú járművek ingyenes budapesti parkolásáról a döntést.

Debrecenben a város közgyűlése legutóbbi ülésén fogadta el azt a rendeletmódosítást, amely szerint márciustól a környezetkímélő, zöld rendszámú autókkal díjmentesen lehet parkolni. A helyi rendelet értelmében az ingyenes parkolás a tisztán elektromos, valamint a külső töltésű és a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsikra vonatkozik.

Szintén márciustól már Kaposváron sem kell a zöld rendszámmal rendelkező autók tulajdonosainak fizetniük a parkolásért. A város közgyűlése legutóbbi ülésén úgy módosította a fizetőparkolók rendjéről szóló önkormányzati rendeletet, hogy a környezetkímélő járművekkel várakozóknak nem kell fizetniük, függetlenül attól, hogy helyi lakosok vagy sem. A kaposvári buszsávot a zöld rendszámú gépkocsik habár nem használhatják, folyamatban van egy olyan kivitelezés, amely a gázüzemű helyi járatú autóbuszok mellett az elektromos autók töltésére is lehetőséget biztosít a közeljövőben.

Ingyen parkolhatnak

Budapesten 2015. december 2-ától vehető igénybe a környezetbarát autósoknak az ingyenes parkolás és elektromos töltés.

Hódmezővásárhelyen a fizetőparkolási rendszer bevezetése óta ingyenesen parkolhatnak az elektromos és a hibrid személygépkocsik, erről még 2007 decemberében döntött a város közgyűlése. Az alföldi városban nem működik nyilvános elektromos töltőállomás. Székesfehérváron sem kell parkolási díjat fizetni a zöld rendszámmal ellátott járművekre. Pécsen januárban döntöttek arról, hogy díjmentesen vehetik igénybe a baranyai megyeszékhely önkormányzata által fenntartott fizető parkolóhelyeket a kizárólag elektromos meghajtással rendelkező, nulla emissziós gépkocsik. Szolnokon az elektromos autózás ösztönzésére a kizárólag villamos energia felhasználásával működő autók tulajdonosainak a várakozásért nem kell díjat fizetniük. Az elektromos autók tulajdonosainak a járműveik töltéséért sem kell fizetniük a 2015 októberében átadott, Sólyom úti nyilvános elektromos töltőállomáson az E.ON Kft. közérdekű kötelezettségvállalása jóvoltából. A cég két évig biztosítja ingyen a villamosenergia-felhasználást a töltőállomáson.

Zöld rendszám

Hazánkban 2014-ben fogadták el a Jedlik Ányos-tervet, vagyis a magyar elektromobilitási stratégiát. A magyar jogrendben 2015. július 1-jétől létezik a környezetkímélő jármű kategóriája, és szeptembertől elérhető a zöld rendszám. Ezt a rendszámot csak a tisztán elektromos, a növelt hatótávolságú külső töltésű hibrid elektromos, a külső töltésű hibrid elektromos, valamint egyéb, nulla emissziós járművek kaphatják meg.

- 2016-03-04

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>