Egyre többen dolgoznak a “zöldben”

Egyre többen dolgoznak a "zöldben"

2016-ban a világon már közel tízmillió ember dolgozott a megújulóenergia-iparban, és ami igazán érdekes, hogy számuk 2012 óta a duplájára nőtt. A Nemzetközi Megújulóenergia Ügynökség (International Renewable Energy Agency, IRENA) 2017-es jelentése szerint a növekedési tendencia tartós marad, és 2030-ra 24 millióra emelkedhet a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos állások száma.

A legtöbb „zöld” állást Kínában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Japánban, Indiában és Németországban regisztrálták a tavalyi évben. Talán nem meglepő, hogy a legtöbb ilyen munkahely Ázsiában (62 százalék), azon belül is Kínában (40 százalék) jött létre. És hogy mi állhat a bővülés mögött? A szakemberek elsősorban a megújuló energiaforrások költségeinek csökkenését, valamint az elterjedésüket célzó és segítő kormányzati támogatásokat nevezik meg a változás okaiként.

Növekszik a fotovoltaikus hasznosítás

A jelentésben szereplő adatokból kiderül, hogy a legtöbb alkalmazott – globálisan mintegy 3,1 millióan – a napenergia fotovoltaikus hasznosításának területén tevékenykedik. Számuk csak a vizsgált egy évben 12 százalékkal emelkedett.

A szélenergia területén a 2015-ös évhez képest tavaly 7 százalékkal többen, összesen 1,2 millióan dolgoztak, míg a folyékony bioüzemanyagok 1,7 millió, a szilárd biomassza 0,7 millió, a biogáz pedig 0,3 millió embernek biztosított megélhetést szerte a világon. A nagy vízenergia projektek mintegy 1,5 millió embert foglalkoztattak, 60 százalékuk az üzemeltetésben és a fenntartásban vett részt.

Visszaestek a kollektorok?

A növekvő tendencia azonban nem minden technológiát érintett. A napenergia kollektorok általi hasznosításában – fűtés, hűtés, melegvíz – például 12 százalékkal esett az alkalmazottak száma, így tavaly 0,8 millióan tevékenykedtek ezen a területen. Ezt a mérséklődést az okozta, hogy a nagy piacokon, amilyen Kína, Brazília és az Európai Unió is, csökkent a telepítések száma.

A nőknek még mindig nehezebb

Az IRENA Clean Energy Business Councillal (CEBC) és Bloomberg NEW Energy Finance-szal (BNEF) közösen lefolytatott kutatása a nők munkaerőpiaci esélyeit is vizsgálta. A szakemberek megállapították, hogy a nőknek a Közel-Keleten és Észak-Afrikában továbbra is nehezebben megy az elhelyezkedés, mint a férfiaknak. Bár az energiaszektor más ágazataihoz képest a megújulók területén kevésbé tapasztalható nemi diszkrimináció, mégis számtalan megoldandó probléma maradt még ezen a téren.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>