Egyre többen dolgoznak a “zöldben”

Egyre többen dolgoznak a "zöldben"

2016-ban a világon már közel tízmillió ember dolgozott a megújulóenergia-iparban, és ami igazán érdekes, hogy számuk 2012 óta a duplájára nőtt. A Nemzetközi Megújulóenergia Ügynökség (International Renewable Energy Agency, IRENA) 2017-es jelentése szerint a növekedési tendencia tartós marad, és 2030-ra 24 millióra emelkedhet a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos állások száma.

A legtöbb „zöld” állást Kínában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Japánban, Indiában és Németországban regisztrálták a tavalyi évben. Talán nem meglepő, hogy a legtöbb ilyen munkahely Ázsiában (62 százalék), azon belül is Kínában (40 százalék) jött létre. És hogy mi állhat a bővülés mögött? A szakemberek elsősorban a megújuló energiaforrások költségeinek csökkenését, valamint az elterjedésüket célzó és segítő kormányzati támogatásokat nevezik meg a változás okaiként.

Növekszik a fotovoltaikus hasznosítás

A jelentésben szereplő adatokból kiderül, hogy a legtöbb alkalmazott – globálisan mintegy 3,1 millióan – a napenergia fotovoltaikus hasznosításának területén tevékenykedik. Számuk csak a vizsgált egy évben 12 százalékkal emelkedett.

A szélenergia területén a 2015-ös évhez képest tavaly 7 százalékkal többen, összesen 1,2 millióan dolgoztak, míg a folyékony bioüzemanyagok 1,7 millió, a szilárd biomassza 0,7 millió, a biogáz pedig 0,3 millió embernek biztosított megélhetést szerte a világon. A nagy vízenergia projektek mintegy 1,5 millió embert foglalkoztattak, 60 százalékuk az üzemeltetésben és a fenntartásban vett részt.

Visszaestek a kollektorok?

A növekvő tendencia azonban nem minden technológiát érintett. A napenergia kollektorok általi hasznosításában – fűtés, hűtés, melegvíz – például 12 százalékkal esett az alkalmazottak száma, így tavaly 0,8 millióan tevékenykedtek ezen a területen. Ezt a mérséklődést az okozta, hogy a nagy piacokon, amilyen Kína, Brazília és az Európai Unió is, csökkent a telepítések száma.

A nőknek még mindig nehezebb

Az IRENA Clean Energy Business Councillal (CEBC) és Bloomberg NEW Energy Finance-szal (BNEF) közösen lefolytatott kutatása a nők munkaerőpiaci esélyeit is vizsgálta. A szakemberek megállapították, hogy a nőknek a Közel-Keleten és Észak-Afrikában továbbra is nehezebben megy az elhelyezkedés, mint a férfiaknak. Bár az energiaszektor más ágazataihoz képest a megújulók területén kevésbé tapasztalható nemi diszkrimináció, mégis számtalan megoldandó probléma maradt még ezen a téren.

- 2017-06-05

Tipp

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>