Elektromos autót szeretne? Még pályázhat!

Elektromos autót szeretne? Még pályázhat!

Még nem késő pályázni az elektromos autók beszerzésére kiírt támogatásra, melyre a kormány 2016-ban kétmilliárd forintot biztosított. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közelgő május elsejei határidőre az Óbudai Egyetem elektromos autójának átadásán, 2017. március 30-án emlékeztette a nyilvánosságot.

Elmondta, hogy nagy érdeklődés mutatkozott az elmúlt öt hónapban a támogatás iránt. Mostanáig több mint kétszáz pályázatot bíráltak el, és háromszáznál is több beadott pályázat vár még döntésre. Hozzátette, hogy a kormány célja hosszú távon az, hogy kiszámíthatóvá tegye az elektromos autók elterjedését, ezért idén 3 milliárd forint áll rendelkezésre a támogatásokhoz.

Varga Mihály az eddig benyújtott anyagokkal kapcsolatban elárulta, hogy a pályázatok több mint fele a fővárosból és vonzáskörzetéből érkezett, továbbá, hogy a pályázók közel 50 százaléka gazdasági társaság, de az érdeklődők között idén jelentősen emelkedett – 30 százalékról 42 százalékra – a magánszemélyek aránya is.

Minél több elektromos jármű a cél

A tárcavezető beszédében kitért arra, hogy több szempontból is tesznek azért, hogy az elektromos járművek elterjedhessenek. Szeretnék például még idén megvalósítani azt, hogy a teljes ország átjárhatóvá váljon elektromos járművekkel, valamint a közösségi közlekedésben is támogatják az elektromos járművek bevezetését. Az elektromobilitás elterjedését ösztönző intézkedések között említette továbbá a zöldrendszámok, a különböző adótípusú ösztönzők bevezetését és az infrastruktúra-fejlesztés támogatását is, melyektől azt remélik, hogy 2020-ra közel 30 ezer elektromos gépkocsi közlekedik majd a hazai utakon.

Mostanáig – a tárca közlése szerint – mintegy 1600 zöldrendszámmal rendelkező autót regisztráltak Magyarországon, melyek közül majdnem 1000 elektromos autó, valamint az országban 153 darab nyilvános töltő érhető el.

- 2017-04-10

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>