Elektromos autóval a fullasztó hőség ellen

Egyre több elektromos töltőállomás épül

Az elektromos autók körül az elmúlt években komoly vita alakult ki, melyek leginkább arról szólnak, hogy vajon valóban igaz-e, hogy környezetkímélőbbek, mint a hagyományos, nem megújuló energiaforrásokkal működő társaik. Mi az igazság?

A kétkedők azzal érvelnek, hogy az elektromos járművek használata ugyan csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ám gyártásul környezetszennyező, illetve magas költségekkel is jár.

Az amerikai és kínai tudósok szerint azonban ezek használata további előnyöket is jelenthet: jóval kevesebb hőt bocsátanak ki ugyanis, mint a hagyományos járművek, ami komoly környezetvédelmi előnyökkel járhat, hiszen csökkenthetik a városokban a forróságot. A Michigan Állami Egyetem tudósai és kínai kutatók becslései szerint mintegy 80 százalékkal kevesebb hőt termelnek az elektromos járművek a gázüzemű járművekhez képest.

A témában a Scientific Reports című lapban egy tanulmány is napvilágot látott, melyben arról írnak, hogy a kisebb hőkibocsátás a nagyobb városokban élő emberek életét is megkönnyítheti, valamint enyhíthet a nyári hónapokban bekövetkező hőszigeteffektus következményein is. Az épített városi környezet tudniillik sokkal több hőt nyel el, mint a természetes környezet, és a felszálló meleg levegő hatására hőcsapda alakul ki. Ez a hőcsapda a felelős a nagyobb települések belső területeire jellemző nyári hőségért. Ezt a hőszigeteffektust pedig nagyban elősegítik a hagyományos járművek és a klímaberendezések használata.

A kutatók úgy vélik, hogy amennyiben az elektromos járművek átvennék a hagyományos autók helyét, akkor jóval kevesebb légkondícionálásra lenne szükség, és ez is hozzájárulna környezetünk védelméhez.

A tudósok kalkulációi alapján, ha Pekingben 2012 nyarán csak elektromos autók közlekedtek volna, akkor mintegy 0,94 Celsius-fokkal csökkent volna a városban a hőmérséklet. Ez pedig több mint 14 millió kWh energiamegtakarítást, és napi 11 779 ezer tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátást eredményezett volna.

A klímaváltozás esetében egy Celsius-fok eltérés is nagy különbséget jelenthet” – hívta fel a figyelmet Jianguo Liu, a Michigani Állami Egyetem kutatója.

- 2015-03-30

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>