Elektromos és hibrid autók tömkelege várható

A 2016-ra tervezett 90 millió autóból már egymillió elektromos hajtású vagy hibrid lesz.

A gyártók villany- és hibrid autók sokaságát ígérik a jövőben, melyek között a konnektorból tölthetőek mellett olyan jármű is lesz, amely hidrogénnel táplált tüzelőanyag-cellából önállóan termel áramot. Ezzel a tulajdonsággal az autó hatótávolsága lényegesen nagyobb a jelenlegi villanyautóknál, viszont ezek ára még nem a megfizethető kategóriába tartozik.

A zöld autók mellett továbbra is a belső égésű motoros járműveké lesz a vezető szerep, hiszen ezek mérete egyre kisebb, így takarékosabbak, ráadásul egyre erősödnek is. Habár sokan tennék le a voksukat a környezetvédelem mellett, ha autót választanak, még mindig a benzines autókat lehet a legolcsóbban megvásárolni. Átlagosan fele annyiba kerül egy benzines , mint egy villanyautó. A hidrogént felhasználó autók pedig még az elektromosokat is lekörözik, ezeket csak igazán kevesek engedhetik meg maguknak.

Az alacsonyabb fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentése azonban központi téma az autógyártóknál, acél helyett már jóval több alkatrész készül alumíniumból vagy karbonból. Mindezek előállítása azonban drága, így csak a luxus- és sportautók készülnek könnyebb anyagokból.

A tömegmodelleknél nagy szilárdágú acélok felhasználásával törekednek arra, hogy az autó megfeleljen mind a biztonság, a tartósság, a költség és a tömegelosztás területén, azonban sokszor a rendelkezésre álló anyagi keret gátat szab az elképzeléseknek. Természetesen, vannak olyan gyártók, akiknek nem gond a költséges eljárás, ilyen például a a Lexus CL500-as Coupé, amely közel ötszáz lóerős V8-as szívómotorjának teljesítménye tízfokozatú robotizált sebességváltón át jut a hátsó kerekekhez – igazi álomautó.

A terepjáró a legkedveltebb

Hibridek sokaságát gyártja majd a Hyundai, és az Ioniq műszaki alapjára villanyautót is készít. A negyven autómárka 160 újdonságát felsorakoztató lista egyre több a sportos terepjárót és a több kategóriát keverő crossovert vonultat fel a fogyasztói igényekhez alkalmazkodva. Az SUV-ok sportosak, némileg kupés, némileg kombi fazonúak, de tágasak. Küllemüket tekintve pedig egy komoly terepjáróra hajaznak. Az idén bemutatkozó cseh modell is a tendenciát követi: a Kodiak ­szinte dzsipes fazonú, míg a hétszemélyes crossover arcán az amerikai modellről ismert hűtőrács köszön vissza Skoda-stílusban.

 

- 2016-01-31

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>